• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Gamla traditioner – Nya traditioner

Att ha fasta rutiner och traditioner är trygghet för oss lärare i en ofta hektisk arbetsmiljö. Vårterminen 2020 är en termin som vi kommer tänka tillbaka på och både minnas oroliga tider, dubbelarbete, sätta sig i nya tekniska verktyg men också nytänk och nyskapande utifrån lärarprofessionen. Många är de situationer vi hamnat i som gjort att vi behövt göra en tankevurpa och börjat tänka i nya banor. Ibland ganska omöjliga situationer som vi ställts inför och vi lärare har verkligen fått utlopp för den kreativitet som vi besitter. Som vår kommunchef, Fredrik Geijer,  nyligen uttryckte sig  “vi ställer inte in – vi  ställer om!”

Under rådande omständigheter har vi släppt skolutvecklingen och håller istället  fokus på att få till en så bra situation som möjligt för våra elever och framförallt ett bra avslut på terminen. Vi på Väståkra är stolta över våra avslutningstraditioner och har en tydlig bild över hur allt ska organiseras och genomföras så det ligger en utmaning i att hitta alternativ som är lika bra eller till och med bättre. Eleverna i år 9 har under hela läsåret sett fram emot avslutningsveckan som på Väståkra är en vecka fylld med spex, roligheter och framförallt gemenskap. I år behöver denna vecka och även själva avslutningsdagen se annorlunda ut och det råder full aktivitet hos elevrådet, lärarna och skolledningen för att hitta alternativ som är likvärdiga eller till och med bättre. Det är både spännande och utmanande men också frustrerande emellanåt då vi även har begränsningar i vårt  nytänk. Hur får man gemenskap med restriktioner kring social distansering?

Ett exempel på detta med hjälp av  ledorden inkludering och digitalisering är att vi skapar gemenskap med hjälp av livestream och inspelade klipp som visas upp.

Vi är tillsammans men på avstånd, alla ska ges möjlighet att ta del av vad som händer i varandras klassrum. Förhoppningsvis är årets avslutning något vi kan ta lärdom av och kan använda i kommande skolsituationer men även om nya traditioner har skapats så hoppas vi att vi nästa år kan genomföra dem utan social distansering.

Anders Nilsson
anders.nilsson@trelleborg.se

Christian Nolhed
christian.nolhed@trelleborg.se

Marléne Andersson
marlene.andersson@trelleborg.se

Väståkra F – 9

Kommentarer inaktiverade.