• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Creaza – digitala verktyg för alla pedagoger

Creaza består av flera olika digitala verktyg som fungerar utmärkt att använda i undervisningen. Det är både lätt och roligt att arbeta med digitala berättelser med hjälp av de här verktygen. I Trelleborg har alla tillgång till Creaza, både elever och pedagoger.

Du hittar dit genom att klicka här. Klicka sedan på logga in och välj att logga in med Google. Då kommer du kunna välja ditt pedagogkonto och blir automatiskt inloggad i Creaza.

Se en kort introduktionsfilm till Creaza.

Creaza består av dessa digitala verktyg:

Cartoonist där du kan skapa egna videos med hjälp av bilder. Du kan använda färdiga mallar eller lägga till eget material. Det går att skapa videor i serieformat men också att skapa videor som är mer realistiska.

Här hittar du instruktioner till hur Cartoonist fungerar.

Mindomo där du kan skapa digitala tankekartor. Detta verktyg går att använda på flera olika sätt till exempel genom att skapa uppgifter till eleverna eller att använda som en grund inom ett nytt arbetsområde.

Här hittar du instruktioner till hur Mindomo fungerar.

AudioEditor där du kan skapa egna inspelningar av ljud, till exempel för att göra dina egna podcasts.

Här hittar du instruktioner till hur AudioEditor fungerar.

Skolbibliotekarieenheten har tillsammans med pedagoger arbetat i verktyget Cartoonist ute i klassrummen. Flera av klasserna startade projektet genom att komma till biblioteket på ett bokprat för att välja ut böcker att läsa. Elevernas uppgift i Cartoonist var sedan att skapa en egen boktrailer till boken de läst.

Vi skolbibliotekarier kom i steg två ut i klassrummet och introducerade Cartoonist för elever och pedagoger. Vi var efter det på plats vid ett tillfälle till för att hjälpa eleverna att komma igång och därefter arbetade klasserna vidare på egen hand.

Några av klasserna har fått visa upp sina boktrailers för yngre elever när de var färdiga som ett avslut på projektet.

Det har varit väldigt roliga projekt som har bidragit till både arbetet med digitala verktyg och ökad läsförståelse. Om du blir sugen på att göra ett liknande projekt får du gärna kontakta oss skolbibliotekarier.

Är du mer intresserad av att få inspiration och fler tips på hur Creaza kan användas så kan du gå in här.  Där finns uppgifter som andra pedagoger redan har skapat. Du kan använda dessa i din undervisning om du inte själv vill skapa egna uppgifter.

Om ni har några frågor får ni gärna kontakta oss på skolbibliotekarier@trelleborg.se

Hoppas ni är sugna på att testa!

Skolbibliotekarieenheten

Kommentarer inaktiverade.