• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Mikro och Gasolin – skolbio för årskurs 7 i Trelleborg

Copyright Swedish Film

I mars är det dags för Skolbio i Trelleborg och för årskurs sju-eleverna är det den franska roadmovien Mikro och Gasolin som erbjuds. Filmen handlar om två 14-åringar, Mikro och Gasolin, som båda är lite udda karaktärer och blir kompisar via skolan. När sommarlovet börjar kommer de på att de kan bygga ett eget fordon med olika delar från ett skrotlager. Det blir en husbil och killarna ger sig ut på en händelserik road-trip i Frankrike. Regissören Michel Gondry har skapat en rolig och om ni varm skildring av ungdomligt utanförskap och vänskap.

Filmhandledningen tar upp olika teman i filmen och handledningen innehåller många intressanta frågor att diskutera, t.ex. vänskap/utanförskap, minoriteter och samhällsklasser samt att bli vuxen. Resa och mål är ett givet tema som det går att båda läsa om och arbeta mer med, t.ex. genren roadmovie, reseskildringar, resereportage och fotografisk dokumentation. Koppla till exempel till Karin Boyes dikt I rörelse och låt eleverna skriva en egen dikt eller önskeresa.  I slutet av detta inlägg hittar ni Skolbibliotekariernas lita med böcker som passar att läsa i samband med filmen. Kontakta gärna skolbibliotekarierna  skolbibliotekarier@trelleborg.se om ni vill ha fler tips på hur ni kan arbeta med kopplingen mellan film och litteratur, analyser, bildspråk, symbolik och handling.

Läs även vårt inlägg om filmanalys i skolan där det finns goda tips på arbetsmaterial. Vill ni arbeta med minoritetsspråk rekommenderar vi serien Jakten på språket som går igenom de svenska officiella minoritetsspråken. Avsnittet om svenska tar upp att vi har en lag som skyddar svenska språket och varför vi har minoritetsspråk.

Det går även att skapa trevliga digitala rese-berättelser i Creaza-verktyget Cartoonist som vi har kommunlicens både på Chromebook och som iPad-app. Instruktioner och inspiration finns i inlägget Kreativa Creaza och vi beskriver den uppdaterade ljudredigeringen här. Varför inte engagera lärarna i moderna språk och göra kortfilmer på dessa språk?

Filmen visas på biograf Grandbiografen. Beställ i god tid, då riskerar ni inte att föreställningen redan är fullbokad. Mikro och Gasolin kan även ses strömmande via SLI, om du som lärare vill förbereda dig.

När: 25 – 29 mars 2019

 

Bokningsinformation

Boka via mejl till kulturfritid@trelleborg.se.

Ange skolans namn, klass och antal barn, kontaktperson och telefonnummer. Föreställning kan ställas in om inte tillräckligt antal bokats. En separat bokningsbekräftelse skickats ut när bokningen registrerats.

När: 25 – 29 mars 2019

Tid: 103 minuter

Plats: Grandbiografen

Fler frågor? Kontakta kulturfritid@trelleborg.se

 

BOKTIPS
I samband med filmen Mikro & Gasolin
Lindström, Christina Hugo och kepskampen
Roca Ahlgren, Malin Julias superkrafter – en bok om asperger/högfungerande autism
Jägerfeld, Jenny Brorsan är kung!
Jönsson, Camilla Svart vatten
Trydal, Susanne Staden under berget
Jimi Stjärnenatt
Lorey, Dean Monsterhämnden
Pohl, Peter Anton, jag gillar dig
Bunting, Eve Spökbarnen
Danielson, Oscar Två av oss
Askling, Emma Definitivt okysst
Bredow, Katarina von Flyga högt
Ostertag, Molly Witchboy
Solberg, A. Audhild Kampen mot superbitcharna
Almond, David En sång till Ella
Berggren, Mats Det finns inga skridskor i öknen
Choyce, Leslie Två av oss
Dewar, Isla Den jag är
Edvardsson, Mattias Stå ut
Eggert, Anette Tisteltankar
Jakobsson Lund, Anna Equilibrium
McKay, Hilary Indigos stjärna
McKay, Hilary Rose
Nilsson, Per Du och du och du
Niven, Jennifer Vända världen rätt
Stadiford, Natalie Robothjärta
Glaser, Pernilla Under trottoaren
Höjer, Dan Stålmannen, Moses & jag

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *