• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Min granne Totoro – skolbio för förskoleklassen i Trelleborg

Copyright Swedish Film

I mars är det dags för  Skolbio i Trelleborg och för förskoleklassen är det den fina Min granne Totoro som erbjuds. Denna japanska film handlar om systrarna Satsuki och Mei har precis flyttat till ett stort gammalt hus på landet med sin pappa. Mamman ligger på ett sjukhus i närheten, men alla längtar och hoppas att hon snart ska få komma hem. Först blir syskonen lite rädda i allt det nya men snart upptäcker de att det finns något magiskt i huset och runtom.

På en av sina promenader i skogen vid huset träffar de sin nya granne, Totoro, en stor lustig varelse som är skogens väktare. Tillsammans med honom och kattbussen, världens bästa transportmedel, börjar ett underbart äventyr.

Filmhandledningen tar upp olika teman i filmen och handledningen innehåller många intressanta frågor att diskutera. Det går att titta på genrerna anime och manga samt prata om sagor och fantasi. Kontakta gärna skolbibliotekarierna skolbibliotekarier@trelleborg.se för att hitta litteratur som kan passa in i undervisningen.

Läs även vårt inlägg om att börja med filmanalys i skolan och inlägget om enkla filmanalysfrågor i förskolan. Kanske vill klassen testa på att animera? Filmen Allt går att animera på SLI visar hur det går till. I  inlägget Filmskapande i förskolan beskriver vi stegen i processen när elever skapar animerade kortfilmer. Det går även att skapa trevliga digitala berättelser i Creaza-verktyget Cartoonist som vi har kommunlicens både på Chromebook och som iPad-app. Instruktioner och inspiration finns i inlägget Kreativa Creaza och vi beskriver den uppdaterade ljudredigeringen här.

Filmen är planerad att visas på biograf Grandbiografen. Beställ i god tid, då riskerar ni inte att föreställningen redan är fullbokad.

När: 18, 19, 20, 21 och 22 mars 2019 kl 9.15

 

Bokningsinformation 

Boka via mejl till kulturfritid@trelleborg.se.

Ange skolans namn, klass och antal barn, kontaktperson och telefonnummer. Föreställning kan ställas in om inte tillräckligt antal bokats. En separat bokningsbekräftelse skickats ut när bokningen registrerats. 

När: 18, 19, 20, 21 och 22 mars 2019 kl 9.15

Tid: 90 min

Plats: Grandbiografen

Fler frågor? Kontakta kulturfritid@trelleborg.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *