• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Programmering med IIS-lektioner på högstadiet

I klippet (från start till minut 30) ser ni Måns Jonasson från Internetstiftelsen (IIS) prata om de nya skrivelserna för högstadiet i matematik och teknik gällande algoritmer och programmering. Han hittar de gemensamma nämnarna i det centrala innehållet, diskuterar hur vi i klassrummet kan synliggöra den tekniska och digitala utvecklingen samt göra programmering förståeligt och intressant för eleverna. Undervisningen ska inte göra alla elever till programmerare utan vi ska använda programmering för att förstå matematik och teknik. Här förklarar han även progressionen i programmering från blockprogrammering i Scratch till kodspråket Javascript, en övergång som finns i en del av lektionerna.

IIS har tagit fram många användbara lektioner utifrån det centrala innehåll i styrdokumenten som rör digitaliseringen. Dessa lektioner finner du på Digitala lektioner, där du genom ett smidigt filter kan hitta de lektioner som passar just dig och ditt ämne. Lektionerna som rör programmering på högstadiet inleds med en film som sätter in programmering i en samtida eller historisk kontext med en uppgiftsintroduktion, som t.ex. i den här filmen om övergångsställen:

I vissa uppgifter finns en länk till ett påbörjat projekt i Scratch som eleverna ska bygga klart, utveckla eller felsöka.

En del uppgifter har även en praktisk del, som t.ex. den där eleverna ska bygga ett dörrlarm och sedan programmera det, d.v.s. eleverna lär sig programmera algoritmer för att de ska lära sig styra tekniska system och öva på programmering i teknik.

 

För en mer avancerad nivå kan extrauppgifter med övergång från blockprogrammering till kodspråket Javascript, som går att lösa i webbläsaren. Då finns även en liten instruktionsfilm som visar hur programmeringen skrivs, steg för steg. 

Känner du dig lite osäker på Scratch eller behöver introducera dina elever i blockprogrammering, så finns fem introduktionslektioner, lämpade för årskurs 4-9.

 

Läs mer om programmering här på Pedagog Trelleborg. 

Läs mer om programmering på vår webbplats, Programmering i läroplan 2018. Här hittar du länkar till resurser och kursutbud samt länkar till Micro:bit-relaterade sidor.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *