• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Veckans UR-tips: Världen online – sevärd ny serie om barn, unga och internet

Världen online/UR

Världen online är en ny programserie från URskola där programledarna Idun och Samson tar reda på barn och ungas perspektiv och syn på internet. De träffar influencers och forskare som förklarar och svarar på frågor om nätet och dess påverkan på barn och unga.

Jag tycker att serien främst passar mellanstadiet, men serien passar även föräldrar, lärare och alla som vill veta mer om unga och medie- och informationskunnighet (MIK). Än så länge har tre avsnitt sänts och de handlar om kreativitet på nätet, spel och sociala medier. I kommande avsnitt kommer även källkritik och framtidens internetanvänding att tas upp.
I första avsnitten träffar vi Skilltwins men även internetforskaren Elza Dunkels och hjärnforskaren Katarina Gospic. I detta klipp kan du höra vad forskarna säger. I avsnittet om sociala medier diskuteras vad som händer i hjärnan när vi får likes och vi får höra vad både barn och vuxna tycker om sociala medier. Avsnittet tar även upp bilders betydelse och selfiens varande och utveckling. I detta klipp från avsnittet beskrivs en studie beskrivs där deltagare fått se bilder med likes. Det visade sig att antalet likes påverkar vår inställning till bilderna. Kanske kan eleverna göra liknande experiment för att testa om det stämmer i deras ålder. Och vad betyder det för oss om studien stämmer? Hur kan vi väga upp betydelsen av en like i vårt vanliga liv? Vad är viktigt i ditt liv utanför skärmen?
I avsnitten får vi höra många barn och ungdomars röster om nätet, vilket ger underlag till många intressanta frågor i klassrummet.
  • Hur använder barn och unga nätet? Hur använder du nätet?
  • Är det bra med så mycket skärmtid? Vad tycker du är lagom? Vad tycker vuxna?
  • Blir man asocial av att spela dataspel? Eller kanske superteknisk och bättre på engelska?
  • Påverkas hjärnan av att man spelar? Hur påverkas du?
  • Vad kan man lära sig av att vara på nätet? Har du lärt dig något?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *