• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

FN-dagen 24 oktober 2018

Även i år är det dags för FN-dagen nu i oktober och FN har nu släppt sitt skolmaterial inför denna dag. Temat är matsäkerhet och klimat med underrubriken ”Mat, klimat och konflikt- så hänger det ihop”.  I materialet finns korta faktatexter, begreppsförklaringar och diskussionsfrågor. Materialet består av tre olika delar, med ökande svårighetsnivå, allt från lågstadiet till gymnasiet. Självklart avgör du som lärare vilken eller vilka delar som passar din klass bäst. Bli inspirerad och känn dig fri att anpassa övningarna.

Årets skolmaterial om matsäkerhet och klimat hittar du här.

Tidigare års skolmaterial finns att hämta här:

  • 2017 – jämställdhet och agenda 2030
  • 2016 – skolgång
  • 2015 –  skolmat

Tävling – Klimatsmart skollunch

FN initierar även en klimatsmart skollunch-tävling där din klass/kursgrupp kan delta. Tävlingen går ut på att skapa det bästa klimatsmarta receptet för en skollunch.

Sista tävlingsdag är den 7 november. Du hittar mer information under Tävling! Klimatsmart skollunch.

Har du frågor om skolmaterialet? Det går att kontakta FN på fndagen@fn.se

Fler tips på undervisningsmaterial

Dollar street är ett verktyg som tillhandahålls av Gapminder, en svensk oberoende stilftelse. I bilder och siffror visas olika hushåll i världen utifrån olika premisser, t.ex. boende, sovställe, tänder eller mat. Det ger oss tillfälle att jämföra levnadsvillkor och vidga våra perspektiv. Läs mer här om Dollar Street.

Här ser ni en sökning på ”plates of food”, vilket anknyter till årets FN-skolmaterial.

Utbildningsmaterial från Unicef gällande de globala målen samt barns rättigheter.

 

Internationella händelser – Förenta Nationerna med handledning

Från 13 år, 26 minuter. Programmet, som till viss del består av intervjuer,  redogör för FN:s mål och organisation. Vad är för- och nackdelarna med FN:s organisation?

Perspektiv på världen: Resurser – människovärde med handledning och arbetsblad

Från 16 år, 6 minuter. Utgå från Sverige för att få perspektiv på världen. En av förutsättningarna för den svenska rättsstaten är alla människors lika värde. Men hur ser denna rättighet ut i praktiken? I en värld styrd av pengar blir resursfördelning avgörande för vilka som får leva och vilka som får dö.

Perspektiv på världen: Konflikter – krigets offer med handledning och arbetsblad

Från 16 år, 6 minuter. De som drabbas hårdast i krig är civila – män, kvinnor och barn. Vi träffar Omar som drabbades när kriget kom till Syrien. Han fängslades och torterades, innan han slutligen lyckades fly. Vi får också träffa FN-medlaren Ulf Henricsson som menar att krig ibland kan vara berättigat.

Perspektiv på världen: Krig och konflikt 

Från 16 år, 29 minuter. 1948 antogs FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den slår fast att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Vi möter Omar som bara var ett barn när han fängslades och torterades under kriget i Syrien.

 

Vi rekommenderar även det inlägg som vi skrev om förra året inför FN-dagen, med många filmtips och sidor med användbart material.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *