• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Dags för IT-tävlingen Bebras igen – träna datalogiskt tänkande med eleverna

Exempel på fråga för åk 6-7.

Förra året skrev vi om IT-tävlingen Databävern/Bebras och nu är det dags igen. Nästan 9700 elever deltog i Databävern 2017 och i år kanske även du vill utmana din klass. Tävlingen anordnas på ett trettiotal länder i världen. För elever i Sverige och Finland drivs tävlingen i ett samarbetsprojekt mellan olika universitet (KTH, Linköping universitet, Lunds universitet, Uppsala universitet och Åbo Akademi) och Forsmarks skola.

Det finns fem tävlingsklasser;

  • Mini: klass 2-3
  • Benjamin: klass 4-5
  • Cadet: klass 6-7
  • Junior: klass 8-9
  • Senior: gymnasiet

Databävern 2018 genomförs 5-16 november, men redan nu kan ni öva med uppgifterna på sidan. Innan din klass/skola går med i tävlingen kan ni träna upp det logiska tänkandet genom att arbeta två och två med frågorna. Även om ni INTE vill delta i tävlingen kan frågorna vara användbara i undervisningen för att träna logiskt och datalogiskt tänkande genom att hitta mönster, generaliseringar och abstraktioner. Denna typ av problemlösning är ett bra komplement till programmering för att utveckla elevernas digitala kompetens. Högst användbart och utvecklande.

Exempel på fråga åk 2-3

Tävlingen har 15 frågor med flera svarsalternativ (förutom Mini som har 10 frågor), och deltagarna har 40 minuter på sig att svara. Läs mer om tävlingsreglerna härFör att delta i tävlingen behövs en ansvarig lärare samt en dator, iPad eller liknande med internetuppkoppling för varje tävlande. Hela skolan behöver inte tävla på samma gång, t.ex. kan olika klasser tävla olika tider på dagen. Registrera dig på http://bebras.se/.

Vill du lära dig mer om datalogiskt tänkande så passar Lärlabbet om datalogiskt tänkande. Tema: medie- och informationskunnighet. Vad är datalogiskt tänkande och hur kan det läras ut? Maria Franzén på Högåsskolan i Knivsta är bildläraren som lär eleverna att programmera minirobotar. Hon menar att eleverna tränar många olika förmågor som matematik, logiskt och kritiskt tänkande, tal, bild och samhällskunskap när de programmerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *