• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Färdiga lektioner om Nobelpriset + tips om Nobelpris i Litteratur

CC BY-SA 3.0 Wikipedia

Nobelprisen delas ut för fullt och då passar Nobel Center C/O på att släppa digitala lektioner om Nobel och de olika priserna. Än så länge har Nobelprislektioner, Medicinpriset, Fysikpriset, Kemipriset och Fredspriset publicerats. Imorgon läggs Ekonomipriset ut.

Lektionerna består av fyra delar: Ett bildspel med manus, två kortfilmer, ett elevblad med frågor och denna lärarhandledning. Lektionen är beräknad att ta 45 minuter. Filmen om Nobel nedan finns med i alla lektioner.

Elevbladen innehåller information om Nobels pris samt frågor som uppmanar till resonemang med fokus på hur forskning kan hjälpa människor i världen, vilket ju är målet för Nobelpriset.

Inget Nobelpris i litteratur 2018

Den uppmärksamme kanske har noterat att det varit lite stridigheter inom den Svenska Akademien under det gångna året… Detta har föranlett att 2018 års Nobelpris i Litteratur kommer att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare. Motiveringen i pressmeddelandet lyder:

Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden. Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses.

Mer läsning om krisen i Svenska Akademien finns bl.a. här på SVT. 

Hur reagerar media utomlands på alla omständigheter kring Svenska Akademien? Läs vad BBC News skrev den 4 maj 2018.

Detta tomrum i Nobelprissamlingen som Svenska Akademien lämnar i år kan med fördel fyllas ute på skolorna. Varför inte utlysa er skolas Nobelpris? Årets novell? Dikt? Vi föreslår att ni utlyser årets Adaption – transponera en text ni läst till ett annat medium i sann MIK-anda – alternativt vice versa: Använd en film eller en scen och skriv en berättande text. Här kan ni se hur klassen tillsammans kan öva på att gestalta i ord de känslor som visas i handling. Gör en novell till radioteater. Använd bilder, filmer, musik och röstresurser. Skapa en ny helhet.

Även ett par enstaka lektioner räcker för att haka på Nobelpris i litteratur-tanken: Skriv micro-noveller, kanske från egen idé eller möjligen genom att korta ner en novell eller roman ni har läst. Detta är ett kreativt sätt att verkligen hitta essensen i språket och ställer frågan om hur många ord som krävs för att locka en läsare – och även hur många ord som avskräcker en läsare… Micro innebär i sammanhanget kort, mycket kortare än en vanlig novell, ca 400 ord – kanske ännu kortare? Läs och få tips på Pedagog Stockholm. Malin Larsson, @visesiskolan, lät sina elever skriva SMS-micronoveller som sedan lästes in som en radionovell. Lyssna på elevexempel här under #radionovell.

Om ni föredrar lyrik så finns #micropoesi och #micropoetry, vilka är hashtaggar på Twitter med dikter på max 140 tecken.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *