• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Veckans URtips – Fatta historia på lätt svenska

Bild från UR

Fatta historia är en serie som är tänkt att fungera som introduktion till högstadiets historieundervisning. I serien är språket anpassat för dem som inte har svenska som modersmål.  Programledaren Arantxa Àlvarez utforskar tillsammans med två ungdomar historien på ett lekfullt sätt. Fakta förklaras med animerade inslag. Serien följer högstadiets kursplan med ett tillägg från mellanstadiet om svensk historia. De åtta avsnitten omfattar flodkulturerna fram till efterkrigstiden.

Lärarhandledning finns till  serien och här tas även upp vilka kopplingar som finns till kursplanerna i historia och svenska som andraspråk. Här finns tips på aktiviteter före, under och efter tittandet. Till varje avsnitt finns även ett arbetsblad, med begrepp som ska förklaras både på svenska och på andra språk. För extra stöd ser vi gärna att ordlistan kompletteras med bildstöd, t.ex. skärmdumpar från serien eller bilder. Googla gärna tillsammans med eleverna och finn den bild som ni tillsammans tycker bäst representerar begreppet  ni vill illustrera. Ni kan även skapa en gemensam interaktiv historisk karta på Thinglink eller en digital tidslinje med Tiki TokiSe gärna Skolverkets film om språkligt stöd genom multimodalt textarbete. 

De animerande delarna i serien finns även som separata avsnitt i Fatta historia – kortversionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *