• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Filmriket – vägen till film i klassrummet

I dagarna lanserades den nya nationella webbplattformen Filmriket , som har som syfte att lära barn, unga och pedagoger att skapa och kritiskt granska film.Filmrikets finansiärer är Postkodlotteriets kulturstiftelse samt Svenska Filminstitutet. Filmriket ”höjer medvetenheten inom MIK (medie- och informationskunnighet) och ger elever ett källkritiskt förhållningssätt till rörlig bild.”

Projektledaren Lianna Hallsénius berättar i Kulturnytt P1 att det är viktigt att kunna granska och tolka film eftersom unga kommunicerar via mediet och även tar in information på detta vis. Naturligtvis ska det leda till att de unga förstår mediet och blir uppmärksamma på manipuleringsknep. ”I framtiden hoppas vi på att kunna göra Filmriket 2.0 för

Övningarna har ett gediget material och bakom underrubrikerna ryms instruktioner och filmer.

gymnasieelever- och lärare också”, säger hon.

På Filmriket finns inspiration, övningar och instruktioner för oss i skolans värld. Övningarna är utvecklade med utgångspunkt i grundskolans reviderade läroplan med syfte att göra det lätt, roligt och framför allt enkelt att anpassa rörlig bild till de olika kursplanerna. 

Övningarna är uppbyggda med instruktioner och idéuppslag utifrån ämnenas kursplaner. Exempelfilmer finns som hjälper eleverna att förstå syfte, format och slutresultat.  Eleverna kan till exempel vlogga utifrån en källa, göra en källkritisk fiktionsfilm eller dokumentera med vlogg.

I Filmskolan finns instruktionsfilmer samt användbara tips och tricks. Det går enkelt att länka direkt till filmerna genom att högerklicka på filmen. Här nedan ser du ett maualfilmsexempel om bildutsnitt och vinklar. Jennifer visar vad bildutsnitt och bildvinklar är. Hon visar vad de heter och hur du kan få din film att bli mer spännande för tittarna att se på.

 

 

 

Så in och titta runt för att se vilket material som passar din klass.

 

Följ oss gärna på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *