• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Fejk, filter och faktaresistens – Hotar sociala medier demokratin?

Institutet för mediestudier har gett ut boken Fejk, filter och faktaresistens – Hotar sociala medier demokratin? med kapitel av bland annat namnkunniga som Åsa Wikforss och Jack Werner.

Först skulle internet ge vingar åt människans förmåga, öka vår kunskap och minska avstånden mellan människor. Så gick två decennier och när nätet till slut trängt in i varje skrymsle av våra liv vände diskussionen plötsligt – nu hotar fejkade nyheter, filterbubblor och faktaresistens plötsligt vår demokrati. I denna bok undersöker medieforskare och journalister denna diskussion för att ge perspektiv – många av larmrapporterna befinns vara överdrivna, andra djupt oroande. Med analys, data och eftertanke ger boken en mer välgrundad debatt om ödesfrågor inför valet hösten 2018. Och så får vi veta vad som driver aktivitet bland twittrande riksdagsledamöter.

Några av bokens slutsatser sammanfattas i en behändig punktlista i början men den är i sin helhet väl värd att bläddra igenom för sin personliga fortbildning i digitala mediefrågor, något som blir än mer aktuellt så här i valtider där behovet av sund källkritik och mediekompetens är än viktigare.

 • Nej, filterbubblor styr inte vår nyhetskonsumtion mot allt snävare perspektiv.
 • Men ja, sociala mediers algoritmer tycks prioritera starka känslor – inte minst ilska.
 • Public service i fokus för riksdagsledamöters mediekritik på Twitter.
 • Fejkade nyheter är ett missbrukat begrepp – men också en oroande verklighet.
 • Efter den hårda kritiken om manipulerad mediebild efter Trumps val och Brexit-omröstningen var effekterna små i europeiska valrörelser 2017.
 • Diskussionen om internets påverkan på samhället har svängt kraftigt över tid – just nu är fokus på negativa
  effekter.
 • Förtroendet för journalistiken om invandring och brott fortsatt lägst.
 • Källkritik är en nödvändig arbetsmetod men riskerar att bli en snackis som ockuperas av politiker som slagträ.

Följ oss gärna på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *