• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Frågor jag fått om Förintelsen och nya extremhögerdokumentärer

”Syftet med boken är att lära oss undvika historiska misstag. Jag hoppas att den kan få alla som läser den att
förstå att vi inte är predestinerade att ikläda oss rollen som förövare eller åskådare. Vi som individer har en egen
vilja, och ett ansvar, och bara genom att ta det ansvaret kan vi undvika att historien upprepar sig ännu en gång.”

 

Vid terminsstart skickas Hédi Frieds bok Frågor jag fått om Förintelsen ut till alla niondeklassare. Boken distribueras tillsammans med en lärarhandledning och finansieras av Natur & Kultur, företagskoncernen Axel Johnson och Forum för levande historia.

Levande Historias sida om boken

Lärarhandledning

I samband med detta kan det passa att tipsa om ett antal mer eller mindre nya dokumentärer som på ett eller annat sätt behandlar extremhögern av idag.

Brennpunkt  – Raskrigerne

Norska NRK följer nynazisterna i NMR och man får en bra inblick i dem och deras ideologiska grund. Observera att deras åsikter inte direkt problematiseras i filmen så dess innehåll bör diskuteras och problematiseras i klassrummet efter visning.

De vil styrte demokratiet og kaste ut folk som de mener ikke tilhører den nordiske rase. Den nazistiske organisasjonen Den Nordiske motstandsbevegelsen har de siste årene blitt kjent for sine ekstreme holdninger. Brennpunkt har vært på innsiden av organisasjonen og fulgt sentrale aktører i to år.

Dokument Utifrån – Spion i extremhögern

Den spännande historien om hur svenske Patrik wallraffade i extremhögerns kretsar.

Hur allvarligt är hotet från den nya högern? Svensken Patrik Hermansson levde med falsk identitet bland vita nationalister i Storbritannien och USA. Med sin dolda kamera dokumenterar han ett år av hemliga möten i alt-right-rörelsens innersta krets. Han träffar ledare och internetprofiler som styrkta av president Trumps framgångar planerar för en våldsam revolution med långtgående konsekvenser. Till slut hamnar han i USA – mitt i upploppens Charlottesville i augusti 2017. Svensk-brittisk dokumentär från 2018.

The Guardian – The internet warriors

The Guardians kortdokumentär har inte direkt kopplingar till nynazismen men passar hyfsat väl in här ändå då de möter diverse människor som använder nätet för att ventilera sitt hat mot olika samhällsfrågor.

Who are the people that get so angry online? Meet the internet warriors, in their own homes. Why do so many people use the internet to harass and threaten people, and stretch the freedom of speech to its limits? Director Kyrre Lien meets a group of strongly opinionated individuals all across the world, who spend their time debating online on the subjects they care most strongly about. They feel like warriors for their own personal causes, often feeling left behind by offline society, feeling like they are the ones who have all the right answers. Online platforms are their favourite tools to express the opinions that others might find objectionable in language that often offends. Do they behave in the same way when they come offline

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *