• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Veckans URtips: Skolstarten

Detta inlägg går på temat skolstart och vi tipsar om produktioner från UR-skola som passar så här när läsåret drar igång.

F-3

Serien Skolstart är en radioserie från 2016 som i fem avsnitt på elva minuter berör hur det är att börja skolan.Vi får höra barns tankar och funderingar kring skolstarten och livet i skolan. Hur var första dagen och hur kändes det i magen på morgonen? Vad vill de lära sig? Hur är det med alla regler och får man leka fast man går i skolan?

Elliot är ny i klassen är ett av avsnitten i filmserien Vara Vänner. I detta avsnitt möter vi Elliot som tycker att det ska bli spännande att börja i en ny klass, men blir genast besviken. Ingen pratar med honom. Serien, som det finns en handledning till, tar även upp andra skolrelaterade vänskapssituationer. 

4-6

Nyfiken på Sverige: Skolan ger en inblick i det svenska skolsystemet. Denna animerade film är åtta minuter lång och förklarar pedagogiskt hur betygssystemet fungerar och vad ett utvecklingssamtal egentligen är. Filmen fungerar bra som diskussionsunderlag i helklass när vi skapar mål och mening med skolarbetet och den ger naturligtvis nyanlända elever en viktig insikt i det svenska skolsystemet och samhället

Hur sätter lärarna betyg?

På 4 minuter förklarar Skolverket betygssättning för föräldrar och elever.

Att sätta betyg

På 5 minuter förklarar Skolverket betygssättning för lärare.

7-9

Pregunta ya: Escuela  (film 8 minuter, försvinner december 2018, textat på svenska/spanska))

Är du nyfiken på den spanska skolan? Hur är en dag i en spansk skola? Är lärarna stränga, vad händer om man kommer försent och får man ha mobiler i klassrummet? Programledaren Tika Lahne ställer frågorna till skolelever i Valencia och tillbringar en dag i en spansk skola. Dessutom beger vi oss till en skola i Colombia, är det annorlunda där? Arbetsmaterial

Pregunta ya; La escuela en Cuba (film 10 minuter, textat på svenska/spanska)

Hur är skolan på Kuba? Vi besöker en av Kubas många skolor med specialinriktning. Arbetsmaterial

Alors demande: l’école (film 8 minuter, textat på svenska/franska/engelska)

Är du nyfiken på den franska skolan? Hur ser en typisk dag i en fransk skola ut? Vi beger oss till Lycée Vauvenargues i Aix-en-Provence för att ta reda på svaren. Arbetsmaterial

Anders vs Tyskland: Anders i skolan (radio med bildstöd 7 minuter, försvinner december 2018)

Anders följer med Christian till Frankfurts internationella skola. Där lär sig Anders olika skoltermer och hur man skaffar nya vänner.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *