• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Dags för en städ-drive i G Suite?!

Med etiketten ”Uppstart”  kommer vi att samla inlägg som på olika sätt berör arbetet före terminsstarten, t.ex. målsättning för arbete med digital teknik,  planering och struktur med fokus på digital teknik och MIK. Fokus är att visa digitala lösningar som underlättar en lärares arbete samt möjliggör en lyckad undervisning med digitala verktyg och medier. Dagens inlägg ger tips på hur du kan fortsätta din digitala detox med en säkert välbehövlig städ-drive för  din G Suite.

Classroom

Arkivera de Classroom som du inte ska använda mer (röd pil). Om du är med i ett CR, men inte äger och därför inte vågar arkivera, välj istället Lämna kursen (blå pil).

Google Kalender

Se över din Google kalender. För att inte se kalendrar som du inte behöver längre (t.ex. arkiverade Classroom-kalendrar) kan du antingen Sluta prenumerera på kalendern (d.v.s. ta bort kalendern från din Google kalender, röd pil) eller Dölja den från din lista (d.v.s. kalendern finns kvar och kan visas igen, blå pil).    

Drive

Rensa på din Drive. Om du inte är redo att ta bort allt gammalt, kan du skapa en” Diverse”-mapp och flytta över sakerna som du ska granska igen eller fundera över. Enkelt skapar du en ny mapp i Drive med kortkommandot SHIFT + F.

Vill du spara ett par elevarbeten som exempel och vill vara säker på att de inte försvinner när eleverna slutar? Du kan ju alltid kopiera texten och klistra in i ett nytt dokument. Ett smidigare alternativ är att skapa en kopia av elevens dokument, flytta den till mappen som du skapat och döpt till ”Elevexempel”. Lättast skapar du en kopia av ett dokument i en ny mapp enligt filmen nedan.

Chrome

Har du flera Google-konton? Om du brukar växla mellan olika Google-konton när du surfar kan de krocka med ditt edu-konto, vilket kan göra att till exempel Appwriter inte fungerar. För att lösa detta kan du, till varje konto, skapa ett inlogg i webbläsaren Chrome och sedan öppna relevant konto där, istället för att hålla på och växla när du väl är inne och surfar.

Klicka på fliken bredvid minimera-ikonen uppe till höger i Chrome-webbläsarfönstret. Här ser du de konton som jag har lagt till i min Chrome. ULE är mitt edu-konto.

Välj hantera personer. Du får då upp en vy som den nedan och där väljer du Lägg till person. Logga in med ditt edu-konto. Synkronisera uppgifter när det dyker upp, så följer genvägar och lösenord med. Därefter upprepar du processen med övriga Google-konton. 

På jobb ska du alltså alltid ha din edu-profil i den lilla fliken uppe till höger. Växla där när du ska använda ett annat Gmail-konto.  Verkar det komplicerat? Se då videon här eller här istället.

När vi ändå håller på med Chrome kanske du vill se över och rensa i din webbhistorik? Klicka på de tre prickarna uppe till höger om adressfältet, välj Historik. Här kan du även rensa webbhistoriken.

Kanske är du som jag och sparar på tok för många sidor som bokmärken? Genom att klicka på samma tre prickar som ovan så kan du välja Bokmärken. I Bokmärkeshanteraren kan du sedan organisera, skapa mappar och rensa bland dina bokmärken.

Det svåra med bokmärken är att det inte alltid går att se vad det är jag har sparat – och eftersom jag har så många så minns jag ju inte heller… Därför föredrar jag Chrome-tillägget Google Keep, som låter dig lägga till minnesanteckning, citat och etikett på länkanteckningen. Läs mer om användbara Google Keep i inlägget Google Keep vs post-it-lappträsket och bokmärkeshärvan.

Gör Chrome till din standardwebbläsare samt anpassa dina startsidor i Chrome. Klicka på de tre prickarna och välj Inställningar. Scrolla tills du ser Standardwebbläsare samt Vid start. Jag har valt att visa en grupp av sidor varje gång jag startar min webbläsare: Google sök, Classroomscreen samt Pedagog Trelleborg – så att jag inte missar intressant information och matnyttiga tips.

 

Följ oss på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *