• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Spegla Google kalender till vårdnadshavarna – en enkel lösning för tydlig kommunikation

Med etiketten ”Uppstart”  kommer vi att samla inlägg som på olika sätt berör arbetet före terminsstarten, t.ex. målsättning för arbete med digital teknik,  planering och struktur med fokus på digital teknik och MIK. Fokus är att visa digitala lösningar som underlättar en lärares arbete samt möjliggör en lyckad undervisning med digitala verktyg och medier. Dagens inlägg förklarar hur Googles Classroom-kalender kan användas som klasskalender för prov och händelser för flera lärare samt hur denna kalender går att visa för föräldrar på en webbplats skapad i Google sites. Först kommer en skriftlig genomgång med bildstöd, och på slutet följer två instruktionsfilmer. 

Det sätt att informera vårdnadshavare som vi beskriver i detta inlägg är tänkt att minimera dubbelarbete eftersom tid är en bristvara och dubbelarbete ökar felmarginalerna. Upplägget utgår från:

  • en Google site där en klass-Classroomkalender speglas för vårdnadshavare.

Att skapa en webbplats med Google Sites går både snabbt och enkelt. Dessutom är det ett nyttigt digitalt verktyg att använda i undervisningen, så varför inte passa på att lära sig tillsammans med kollegorna.

  • att läxor och prov görs till tidsbestämda uppgifter i det Classroom som används.

Att lägga läxor och prov som tidsbestämda uppgifter i det Classroom vi använder i våra ämnen/teman/klass har ett antal fördelar: Eleverna ser det i sitt flöde och påminns om det; När det börjar närma sig det utsatta datumet dyker en påminnelse upp i rutan bredvid flödet; Eventuellt material inför läxan/provet kan bifogas så att eleverna inte behöver undra var informationen finns; Provet syns som uppgift i elevens kalendrar samt; Vi behöver inte fylla i en speciell provkalender i ett annat verktyg eller på ett annat ställe.

  • att dessa uppgifter sedan genom ett enkelt klick även tilldelas ett klass-Classroom, där alla lärare är lärare.

 I många kommuner, t.ex. vår egen, så har lärplattformen som grundskolan använder ingen kalenderfunktion så olika lösningar finns för att informera om läxor och prov till vårdnadshavare – och andra lärare. De flesta lösningar innebär dock dubbelarbete. Det vill vi undvika!  Genom att skapa ett separat klass-Classroom kan lärare från olika ämnes-Classroom även tilldela prov till klassens prov- och läx-Classroom med ett enkelt klick. Därför blir den kalender som föräldrarna ser en sammanställning över alla ämnen. Inte flera olika ställen att skriva samma sak, alltså.

Den allra största pedagogiska vinsten med att använda Classroom-kalendern med eleverna skulle fås om vårdnadshavare kunde sitta ner med barnet och tillsammans gå igenom den kommande veckan utifrån elevens egna kalender, som en del i progressionen i elevens ansvarstagande för sina studier. Detta må vara ett mål att eleven ska hantera sina läxor och prov själv, men på vägen dit bör vi inte uppmuntra vårdnadshavare att logga in på sina barns edu-konton (ajabaja) eller lämna allt ansvar på en elev som inte har den förmågan. Därför erbjuder vi en offentlig kalender.

Google kalendern

Google kalendern är smart upplagd med olika kalenderar som syns som olika lager av färgkodade overheadblad (transparanger, som mina lärare sade på den tiden det begav sig). Du kan aktivt välja vilka du vill se genom att bocka i och ur. 

  • Du har en egen grundkalender.
  • Sedan kan du ha ett antal kalendrar som du själv eller andra skapar (t.ex. skolans kalendarium)
  • För varje Classroom (Cr) du är med i bildas en Cr-kalender som syns i din Google kalender. Alla Classroom som du har skapat genererar alltså en Cr-kalender som hamnar under ”mina kalendrar” i Google kalender, medan de där man är inbjuden lärare/elev hamnar under ”andra kalendrar”.  Detsamma gäller för eleverna. 

Din Google kalender hittar du under Alla appar.  För mer information om (nya) Google kalender kan du läsa detta inlägg o detta eller titta in på Google kalender support.

Google kalendervy

Classroom-kalendern

Classroom-kalendern genereras alltså när ett Classroom skapas. Classroom-kalendern hittar eleverna genom att klicka på de tre strecken till vänster och sedan kalender alternativt gå till OM-sidan i ett Classroom och välja Classroom-kalender. Här kan de också välja Google kalender.

När Cr-kalendern är öppnad visas färgkodade uppgifter från alla elevens Cr. I en Cr-kalender syns de uppgifter som tilldelas ett inlämningsdatum, men inte meddelanden eller frågor. Uppgifterna i kalendern är färgkodade och om eleven klickar på ett block så kommer hen till rätt Cr. CR-kalendern visar bara tidsbestämda uppgifter från Classroom och det går alltså går inte att lägga till något direkt i Cr-kalendern. Lärarnas Cr-kalender fungerar på samma sätt.

Classroom-kalendervy

 

Skapa ett Classroom

Konstigt nog börjar arbetet med vår  ”offentliga klasskalender” med skapandet av ett Classroom. Varför då, kan man undra? Jo, genom att utgå från ett Classroom får vi ett antal fördelar varav den största är att vi slipper dubbelarbete. Häng med så ska vi förklara hur. 

Vi skapar ett Classroom, för enkelhetens skulle kallat för Prov och läxor 5a. Automatiskt har det även genererats en Cr-kalender. Det är detta Classrooms kalender som vi kommer att visa för föräldrarna utåt. Eleverna ska inte gå med i detta Classroom! Vi kommer alltså inte aktivt att använda detta Cr, utan uppgifter som vi skapar i andra Classroom, som vi faktiskt använder, tilldelar vi även detta Cr. Låter det rörigt? Jag ska förklara hur senare men först ska vi ta en titt på kalenderns inställningar.  

Ställ in kalendern så att den kan visas offentligt

Nu är det dags att gå till Google kalender för att ändra inställningarna på vår läx- och provkalender.

 

Scrolla ner tills du ser Åtkomstbehörigheter. Här ska du klicka i Gör tillgänglig för alla, annars kan endast de föräldrar som har en edu-adress i Trelleborg se kalendern…

Nästa steg är att skapa en webbplats så att vi kan bädda in kalendern och visa den därifrån. (Förvisso fungerar den delbara länken (som syns på bilden) men bara om föräldrarna har en egen Google-kalender att öppna den i, vilket vi ju inte kan kräva.) 

Skapa en webbplats med Google sites

En liten manual för hur du skapar en webbplats med Google sites finns här nedan och i slutet av den finns även instruktionsfilmer. Publicera med inställningen för alla.

 

Infoga kalender

Nu har du publicerat webbplatsen och det är dags att infoga kalendern. Google har gjort det väldigt enkelt och vi behöver inte bry oss om inbäddningskoder eller något sådant. Det är bara att klicka på infoga kalender, välja Prov och läxor 5a och infoga.

 

När kalendern är på plats ser den inte så snygg ut… Det ändrar vi med hjälp av inställningskugghjulet ovanför kalendern. Testa dig fram, men att visa titel och datum är bra, liksom att välja visningsläge månad. Tryck på klar.

Klicka på publicera igen och sedan är arbetet med webbplatsen klart! Du behöver inte göra något med den mer (om du inte vill) utan kalendern uppdaterar sig själv. Allt du behöver göra är att dela webbplatsens länk med föräldrarna.

 

Känns det osäkert med många steg som kan gå fel? Gör det tillsammans med en kollega och testa länken till webbplatsen i gästläge/inkognitoläge. Då ser du om webbplatsen och kalendern har rätt inställningar.

 

 Vill ni se hur resultatet blev? Titta in på Läxor och prov 5a.

Att använda kalendern på effektivt sätt

Skapa uppgifter, tidsbestäm och tilldela två Classroom samtidigt

Sedan ett tag tillbaka har en av finesserna med Classrom varit att det går att tilldela uppgifter till mer än ett Cr samtidigt (samt endast till endast vissa elever vilket kan vara användbart i andra sammanhang), vilket gör att vi inte behöver fylla i två olika kalendrar.  När vi i det aktuella Cr, t.ex. Svenska HT19, tilldelar en läsläxa till nästa torsdag, så tilldelar vi även denna uppgift till vårt Cr Prov och läxor 5a. Det gör vi uppe till vänster där det står För genom att klicka på drop down-menyn, klickar i Prov och läxor 5a. Glöm inte fylla i inlämningsdatum, annars syns uppgiften inte i kalendern!

 

Skapa händelser i Google kalender som syns i Cr-kalender

Vill man skapa en händelse utan att gå via Classroom kan det naturligtvis göras direkt från Google kalendern. Då väljer du vilken kalender som händelsen ska publiceras i, i detta fall Prov och läxor åk 5, och skapar. Kanske passar detta tillvägagångssätt för händelser som t.ex. friluftsdagar, utflykter och studiedagar. Dessa kommer då att synas i elevens CR-kalender men inte i flödet.

 

Instruktionsfilmer

 

 

Följ oss gärna på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *