• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Boktips: Barn- och ungdomslitteratur med tema teknik, programmering och sociala medier

Photo by Gaelle Marcel on Unsplash

Den reviderade läroplanen har öppnat upp för nya infallsvinklar på både ämnesinnehåll och val av texter/litteratur/film och därför har vi gjort en sammanställning av skönlitteratur och film på tema teknik, programmering och sociala medier lämpade för barn och ungdomar. Sammanställningen kan vara användbar när höstterminen börjar – eller kanske behöver du något att läsa i hammocken eller på stranden i sommarsolen.

Urvalet här är högst selektivt och subjektivt och naturligtvis finns massor av litteratur och film kvar att upptäcka på temat.  Jag vill tacka Skolbibliotekarierna i Trelleborg för deras bidrag till litteraturlistan.

I slutet av inlägget finns kopplingar till läroplanen samt diskussionsfrågor. Du hittar en sammanställning av skönlitterära böcker, filmer och TV-serier med tema teknik, programmering och sociala medier för vuxna i vårt tidigare inlägg Heta tips för lata sommarstunder: Teknik och sociala medier i litteratur och film

 

Barn- och ungdomsböcker om spel, programmering och datalogiskt tänkande

Cline, Ernest, Ready Player One (eng, tonår) Spelet OASIS är en virtuell utopi och är viktigare än livet självt i en dyster framtid. 

Dahlin, Petrus, Dataspelet (lättläst, fr. 8 år)

Durango, Juloa, the Leveller (eng, tonår) Nixy Bauer is a bounty hunter in a virtual-reality gaming world–and she’s frequently hired by irritated parents to pull kids out of the mazelike MEEP universe.

Floreen, Tim, Wilful Machines (eng, tonår) In the near future, the closeted son of an ultra-conservative president must keep a budding homosexual romance secret from his father while protecting himself from Charlotte, the artificial human, a new form of life, scientists have created. All goes well until Charlotte escapes, transfers her consciousness to the Internet, and begins terrorizing the American public.

Frensborg, Maria, IRL – ilskan, rädslan, löftet (fr. 10 år)

Halling, Thomas, Köra tevespel (lättläst, fr. 9 år)

Isaac Asimov, I, Robot – novellsamling

Johansson, KG, Nivå 13 (fr. 11 år)

Nivå 1000 (fr. 11 år)

Smart för en dag (fr. 12 år)

Lindström och Lind, Leo och dataspelet (lättläst, 7 år)

Liukas, Linda, Hej Ruby och Hej Ruby och datorns hemliga port (fr. 7 år) Följ med Ruby in i datorn och träffa Masslagringen, Muspekaren och RAM för förstå hur allt hänger ihop. Berättelsen blandas med gåtor och uppdrag (som kan användas i undervisningen).

Meyer, Marissa, the Lunar Chronicles. Detta är en futuristisk romanserie som är baserad på klassiska sagor med lite extra allt av cyborger, genetiskt modifierade varg-män, försvunna prinsessor, rymdskepp och mycket mer. Första delen, Cinder, utgår från Askungen och i den möter vi Cinder, en cyborg som lever under slavliknande förhållande med sin styvmor och styvsystrar.

Tezuka, Osama, Astroboy. Denna mangaklassiker är signerad gudfadern av japansk seriekonst Osamu Tezuka följer androiden Astroboy och hans äventyr när han kämpar mot robothatare, rymdinvasioner och galna robotar. Kul och charmigt för stora och små och en absolut klassiker.

Trevayn, Emma, Coda och Gamescape: Overworld (eng, tonår) By encoding music with addictive and mind-altering elements, the Corp holds control over all citizens, particularly conduits like Anthem, whose life energy feeds the main power in the Grid.

Wendt, Moström och Bergting, Curly Bracket – den gömda koden och Corpuratus hemlighet (serieromaner) Curly Bracket är en cool och logiskt tänkande tjej som tar sig an olika utmaningar. Boken är berättad i serieform och läsaren får tillsammans med Curly lösa de olika kniviga problemen. Längst bak finns uppgifterna med ledtrådar och facit.

Curly Bracket-serien har bara börjat.  Provläs här.

Onlineklassikern XKCD behandlar teknik och naturvetenskap på ett underhållande och utbildande sätt, ibland krävs det dock en hel del teknisk kompetens för att förstå skämten.

Barn- och ungdomsböcker om internet och  sociala medier

Ankh, Catrin – Festen (tonår)

Duedahl, Marie, Nina skickar SMS (börja läsa, fr. 7 år)

Ekensten, Ann-Charlotte, Taggad på Insta (lättläst, fr. 9 år)

French, Sofia, Sötaste Klara (chatt, grooming, tonår)

Gunnarsson, Camilla, #tillsammans #utanför (lättläst fr. 9 år)

Hammer, Agnes, Näthat blues (tonår)

Hansson och Bengtsson, Beas blogg (fr. 9 år)

Jacobsson, Ritta, Afrodite och hämnden (tonår)

Jensen, Jörn, Serien: Spårlöst borta (tonår)

Kadefors, Sara, Sandor slash Ida (tonår) En ungdomsroman från 2001, belönad med Augustpriset i barn- och ungdomslitteraturklassen samma år. En vilsen tonårstjej och en balettintresserad kompis finner varandra på nätet, men ingen av demär helt ärliga. Hur ska det gå när de träffas? Finns även som film med handledning.

Löfgren-Mårtenson, Lotta, Snyggast på nätet (tonår)

Nilsson, Johanna, Gilla hata horan (tonår) – en ögonöppnare om internets inverkan i ungdomars liv. Friends lärarhandledning till boken.

Spont och Björnstjerna, Emres handbok i konsten att bli känd (Fr. 9 år)

En serie med humorböcker med rolig layout och många illustrationer, lite i samma stil som Dagbok för alla mina fans. Handlingen utspelar sig i svensk förortsmiljö som handlar om Emre, som går på lågstadiet. Han är trött på att känna sig osynlig och bestämmer sig för att bli känd på Youtube. Provläs här.

Sugg, Zoe, Girl online och Zoe Girl online On Tour (tonår)

Svensson, Martin, Sanningen om Dixie (Youtube, lättläst fr. 11 år)

Wahldén, Christina, Det här är privat! (lättläst, tonår).Plötsligt finns nakenbilderna som Jojos pojkvän tagit på henne på ett Instagramkonto. Vem har lagt upp dem där?

Wahldén, Christina – För bra för att dö (tonår)

Wahldén, Christina – Är det någon där? (tonår)

Widerberg, Siv, Ingen är så söt som du 😉 (tonår)

Milewski, Jenny, Den tusende följaren (näthat, tonår)

Myracle, Lauren – Ttyl (tonår) “ttyl” är en internetförkortning för “Talk to you later” och det tillsammans med tre emojis på bokens omslag indikeras att denna frispråkiga ungdomsroman är skriven i chattform. Boken  är första delen av tre i serien “the Internet Girls”.

Oates, Joyce Carol – Två eller tre saker jag glömde berätta för dig (tonår)

 

Vi tipsar även om ett par filmer och serier på temat:

Big Hero 6

high tech-staden San Fransokyo uppfinner underbarnet Hiro microbotar för att komma in på en populär teknikskola. Hans uppfinning blir stulen och nu måste han använda all sin påhittighet och sin brors uppfinning, hälsoroboten Baymax, för att rädda världen.

IRL

IRL (In real Life) är en svensk film om ondska bland tonåringar i en värld fylld av sociala medier. Elias kommer inte undan sina plågoandar. De finns överallt, i skolan, på tunnelbanan och spyr sitt hat över honom på nätet. Han flyr in i The Secret World, ett onlinespel med tusentals spelare där Elias ikläder sig den oövervinnerlige krigaren S:]iles skepnad. I spelet möter han Sc4rlet, en skicklig och vacker tjejsoldat. Tillsammans erövrar de sin våldsamma digitala värld. Sc4rlet vill träffa Elias IRL.

Ready Player One

Filmen släpps på DVD i början av augusti, men innan dess kan du läsa boken som filmen är baserad på (skriven av Ernest Cline). Spelet OASIS är en virtuell utopi och är viktigare än livet självt i en dyster framtid.

Tron

Denna film från 1982 handlar om en datahacker som kidnappas till en digital värld och tvingas delta i gladiatorliknande spel. Hans enda chans att fly är med hjälp av ett hjältemodigt säkerhetsprogram.

Tron Legacy

Uppföljaren

Wall-E

Disneyklassiker som berör teknikens utveckling och dess betydelse för människan i framtiden och kan med fördel användas i temat hållbar utveckling. Handledning finns.

SKAM

Denna norska succéserie har väl ingen missat? Avsnitten går att följa parallellt med karaktärernas fiktiva liv på sociala medier och på ett äkta sätt kan vi bilda oss en uppfattning om ungdomsliv (fr. 15 år?), både i verkligheten och på nätet. Läs mer på webbplatsen.

Koppling till styrdokument:

Övergripande mål och riktlinjer
 • Skolans mål är att varje elev kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen.
 • Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt /…/ och kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt.
Syftesbeskrivningarna för svenska, samhällskunskap, matematik och teknik

Genom undervisningen ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar
att utveckla sin förmåga att

 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften (sv),
 • reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar (sh),
 • uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv (sh),
 • reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser (sh),
 • formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder (ma),
 • föra och följa matematiska resonemang (ma),
 • använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer (tk),
 • värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö (tk), och
 • analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid (tk).

Att diskutera:

 • Hur kan vi synliggöra och diskutera internetvanor/språkbruk med våra elever?
 • Hur diskuterar vi sociala medier med våra elever?
 • Hur gör vi det möjligt för eleverna att dela sina/andras upplevelser utan att känna sig utpekade?
 • Hur synliggör vi teknikens möjligheter och risker för eleverna?
 • Hur kan läsning av skönlitteratur/att se filmer på temat bidraga till nya perspektiv och utökad förståelse?
 • Hur kan vi göra för att använda litteratur som stoff i ämnen utöver svenska, t.ex. teknik, matematik och samhällskunskap? Utdrag ur böcker? Ämnessamarbete? Ämnesövergripande teman?

 

Följ oss gärna på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *