• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Deutsch – ditt val! Satsning på tyska i skolan

Photo by MurlocCra4ler on Pixabay

Allt färre elever läser tyska i våra svenska skolor. För 20 år sedan läste 42 procent av eleverna i Sverige tyska i grundskolan. Idag är den siffran nere på 17 procent, enligt Tysk-Svenska Handelsskammarens webbplats. På gymnasiet är det ännu färre, bara drygt 3 procent, som läser språket. bedöms hindra svenska företags framtidsmöjligheter på den viktiga tyska marknaden. Detta vill Tysk-Svenska Handelskammaren och Tyska Ambassaden Stockholm göra något åt och initierar Deutsch – Ditt val!

Deutsch – ditt val! är ett projekt som ska finansiera och stötta särskilda satsningar på tyska språket vid svenska grund- och gymnasieskolor. Enligt informationen kommer handelskammaren att dela ut 1,5 miljoner kronor till skolor som deltar i projektet. Exempel på aktiviteter som kan ingå i skolornas satsningar är elev- och lärarutbyten, vidareutbildning av lärare, skolresor till Tyskland, införskaffande av utbildningsmaterial, inspirationsevenemang för eleverna eller ett kulturellt utbud på skolan med fokus på tyska språket och Tyskland.

”Utbildningsmaterial” är ju öppet för tolkningar… det kanske går att köpa in ett digitalt läromedel eller inhandla utrustning så att eleverna kan använda Skype mer aktivt? Då skulle eleverna även kunna spela in poddar av bättre kvalitet. ”Inspirationsevenemang” och ”kulturellt utbud” öppnar också upp för många idéer som går att genomföra på ”hemmaplan” – eller varför inte satsa på en skolresa eller lärarfortbildning på plats?!

 

Information och anmälan till Deutch – ditt val! 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *