• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Grooming och sexuella övergrepp på nätet – Ett filmtips

Jag tror jag är kär i dig är en kortfilm om grooming och sexuella övergrepp skapad av Aktiv Skola. Efter att ha genomfört en massa föreläsningar om internet, juridik och näthat/kärlek har det blivit väldigt tydligt att eleverna tycker frågor kring sexualitet, internet och juridiken därikring är intressant och viktigt. Utifrån deras anonyma frågor blev det också uppenbart att problematiken som tas upp i filmen är ett reellt problem för vissa. Jag tror att vi i skolan måste diskutera och prata om dessa frågor med eleverna. Vi ska inte överdriva problemen och vi ska inte skrämma eleverna men har man tagit upp frågorna i klassen så har vi åtminstone försökt förebygga lite grann om något skulle hända. Vi får ju dock inte glömma att jobba med förövarna av sexuella övergrepp, online och offline, vilket i princip alltid är män och pojkar, oftast i offrens närhet.

Ett steg kan vara att se på filmen i sitt klassrum och sen diskutera utifrån diskussionsfrågorna (av varierande kvalitet) i lärarhandledningen. Vi får inte heller glömma att det allmänna värdegrundsarbetet i skolan också ger effekt på barn och ungas beteende på nätet. 

Vid visningen av filmen Jag tror jag är kär i dig på BUFF tidigare i våras togs det upp att ungdomar har lättare att prata om dessa saker i skolan än hemma, eftersom det i skolan blir mindre skuldbelagt. Unga tror att de kan bedöma vem som är äkta eller inte – och därför känner de ofta skam om de blir lurade. Det påpekades också att även om det är en flicka i filmen, så är även pojkar utsatta för grooming. 

”Filmen belyser också ett vanligt missförstånd. Många tror nämligen att grooming handlar om att någon under en längre tid, veckor eller månader, bygger upp ett förtroende hos ett barn, och att detta förtroende gradvis går över i ett utnyttjande. Men i själva verket kan det gå blixtsnabbt, i vissa fall händer allt bara på en kväll eller ett par dagar.

Språket i filmen kan upplevas som hårt och tufft men vi har efter många diskussioner och i samråd med vår ämnesexpert Ulrika Rogland valt att behålla den tonen då det är så verkligheten ser ut för unga i dag. Med filmen vill vi skaka om, väcka tankar och få igång diskussioner. Jag tror jag är lite kär i dig skildrar hur lätt det är att manipuleras och hur snabbt en situation som från början verkar oskyldig kan övergå till ett sexuellt övergrepp. Filmen riktar sig till elever från mellanstadiet och uppåt, och ska endast ses i en lärares eller annan vuxens närvaro.”

Relaterat kan det vara väl värt att lyssna på Elza Dunkels i UR-serien Didaktorn – De destruktivt väluppfostrade barnen

”Lydiga barn löper större risk att utsättas för näthat och sexuella övergrepp på nätet. Det har Elza Dunkels sett i sin forskning. Lär man sig att alltid lyda vuxna och att det är fult att ljuga blir man sårbar i mötet med en vuxen som inte vill dig väl, säger hon. När ordning och lydnad premieras skapar vi de destruktivt väluppfostrade barnen. Därför måste vi lära barnen att vara olydiga. Här berättar hon hur. Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete, lärarutbildare och forskar om unga och internet. Hon har även skrivit boken ”Nätmobbning, näthat och nätkärlek”.”

 

Följ oss gärna på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *