• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Abortomröstning på Irland – #hometovote

Idag fredag den 25 maj håller håller Irland omröstning om att upphäva det åttonde tillägget som reglerar aborter. På Twitter under hashtaggen #hometovote kan man följa människor som reser hem till Irland för att rösta i omröstningen då man inte kan poströsta eller sköta röstandet på ambassad eller konsulat. Det är rörande läsning! Titta gärna på Twitter-hashtaggen och diskutera vilken funktion denna typ av berättelser kan tjäna. Varför delar man med sig av sina historier om varför man reser hem för att rösta?

Rösterna i omröstningen räknas på lördag och på söndag kommer vi få ett slutligt resultat. Det åttonde tillägget till konstitutionen likställer en gravid kvinnas liv med hennes foster och gör nästan all abort olagligt, även i fall av våldtäkt, incest och risk för kvinnans liv. Kvinnan på bilden ovans död kan ses som den utlösande faktorn till att omröstningen kom till skott. Savita Halappanavar kom in till sjukhuset med grava smärtor och läkarna konstaterade att missfall var oundvikligt men vägrade ändå genomföra abort. Hon dog några dagar senare på grund av blodförgiftning.

Sverige införde fri abort 1979 men lagstiftningen ser väldigt annorlunda runt om i världen. Visa gärna DNs förklarande video. i den tillhörande artikeln beskrivs det tabu som abort har och är på Irland och hur många kvinnor åker utomlands för att genomgå processen.

Diskutera gärna i klassen varför aborträtten är viktig och vilka argument nejsägarna har, vad bygger dessa argument på? Varför inte inventera vad nejsidan säger på t.ex. Twitter Hur går en abort till och hur fungerar det? Barnmorskan Åse Enervik förklarar i enkel fråga-svar-form.

Filmen Aborträtten på SLI 

Rätten till abort kan för somliga kännas självklar, men i Sverige har den rätten inte funnits mer än i 40 år. Det enda undantaget till att göra abort i Sverige var om kvinnans liv var i fara. Men olagligt var det fram till 1975, då den fria aborträtten lagstadgades. Hur ser resten av världen på abort? Vad anser de olika religionerna om abort och finns det stark motstånd mot den? I filmen får vi även träffa Ingrid Frisk, sexualpolitisk sakkunnig på RFSU, Ja till Livet samt Johanna Isaksson som genomfört 2 aborter.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *