• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

SVT-tipset: The State

Hur blir man IS-krigare? Detta vill brittiska regissören Peter Kosminsky undersöka i miniserien The State som just nu kan ses på SVTPlay. Parallellerna till vårt tidigare tips The Handmaid’s Tale är tydliga och mycket av ideologierna och världsbilderna är samma även om utgångspunkterna är annorlunda. Tipset är väl mest riktat till er lärare men serien torde också fungera på gymnasiet, men titta gärna på den själv innan, den är otäck och obehaglig och man bör ta i beaktande eventuella elever i klassen som kan ha flytt från IS terror. Längst ner i inlägget tipsar vi om några relaterade dokumentärer.

Fyra unga brittiska muslimer reser till Syrien för att ansluta sig till IS. Bästa vännerna Jalal och Ziyad sätts i en fyra veckor lång utbildning under ledning av överbefälhavaren Abu Omar. Före detta läkaren Shakira försöker övertala husföreståndaren Umm Walid att hon ska få börja arbeta på det lokala sjukhuset. Under tiden kämpar tonåriga Ushna med stressen som förändringarna innebär, och söker stöd hos Shakira.

https://www.youtube.com/watch?v=xXyNkxTd31A

Läs mer om The State på bloggen TVdags.

Serien på SVTPlay.

Mer om IS och terror

IS propagandakrig från UR (SLI, URSkola) För vuxna

Krigssituationer, avrättningar och hot mot fångar. IS propagandafilmer och klipp sprids för att rekrytera nya anhängare och sprida skräck. Genom tiderna har olika politiska system använt sig av media för att värva, manipulera och skrämma. Dokumentärfilmare och filmkritiker ger här sin bild av materialet och analyserar hur IS använder massmedia i propagandasyfte.

Den onda cirkeln (SLI) Från 13 år.

Vem är den oväntade jihadisten? Ungdomar från hela Europa radikaliseras i det tysta, utan att deras föräldrar eller skolan märker något. De fiskas upp på internet och indoktrineras av extremister. När de reser till Syrien är det redan för sent. De lämnar sitt land och sin familj för att bli martyrer i det heliga kriget. Rachel växte upp i en välutbildad judisk familj. Hon brukade spela musik, hade bra betyg i skolan och var en allmänt lycklig ung tjej. Tills en okänd kraft övertygar henne att konvertera till islam och bli en radikal jihadist, färdig att åka till Syrien och ge sig in i den militära kampen.  Genom Rachels berättelse, och andra unga människors historier, får vi uppleva hur påtryckningar kan få unga människor att radikaliseras och slutligen åka till ett land med en främmande religion som de inte vet något om. Dokumentären visar också hur samhället och moderna muslimer försöker agera mot detta fenomen.

Islamiska staten (SLI) Från 13 år, handledning finns.

Terroristorganisationen Den Islamiska staten, IS, uppstod ur det syriska inbördeskrigets kaos samt från en gren av al Qaida, men orsakerna kan spåras till USA:s invasion i Irak 2003, då Saddam Hussein avsattes. Extremism gynnades ofrivilligt av USA:s misstag. Tidigare hade Husseins bathparti förtryckt shiiter och favoriserat sunnimuslimer. 2003 ändrades maktbalansen och USA:s närvaro bidrog till att en muslimsk extremistisk armé föddes som 2014 tog sig över till Syrien. IS fick initialt framgångar genom finansiering från olja, kidnappningar samt PR via sociala medier. Att få bort IS är svårt och ordföranden i The International Crisis Group Jean-Marie Guéhenno menar att det är politik som besegrar terrorism, inte militär styrka. Hur ska utsatta nås innan de ansluter sig till extremistgrupper? Den amerikanska serien Internationella händelser belyser globala händelser med en reflekterande blick och utifrån flera länders perspektiv.

City of Ghosts (SLI) Från 15 år

Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) är en grupp medborgarjournalister som riskerar sina liv för att delge omvärlden de grymheter som terrorororganisationen IS utsätter Syrien för i detta nu. City of Ghosts skildrar deras mod, slit och hängivenhet, och resultatet är årets mest akuta film. City of Ghosts belönades med Stora jurypriset på Sheffield Doc/Fest som är en av världens främsta dokumentärfestivaler, den är redan Oscarstippad och har hyllats unisont av kritikerna. Filmen är regissör Matthew Heinemans uppföljning efter Cartel Land, som handlade om Mexikos drogkrig, vilken gav honom en Oscarsnominering för Bästa dokumentär.

Följ oss gärna på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *