• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Trelleburgo.se är en av vinnarna i årets Webbstjärnan!


Som ni ser i läraren Adriana Sturessons glada tweet igår så vann hennes och elevernas webbplats trelleburgo.se Allmänhetens pris. Spanskeleverna på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg har under ett år nu skapat en turistsida på spanska, trelleburgo.se, och har därmed fyllt ett tomrum: ingen turistinformation om Trelleborg fanns tidigare på spanska.

Syftet med multimodalt och digitalt arbete

 Adriana Sturesson, lärare på Liljeborgskolan och Söderslättsgymnasiet men även representant för spanskämnet i Språklärarnas riksförbunds styrelse, har tidigare skrivit om sitt arbete med multimodala texter och hur det berikar språkundervisningen. Inom kort publiceras artiklar i tidskrifterna Lingua och Alfa om trelleburgo.se-projektet och hur projektet kombinerar olika kompetenser, språkliga såväl som kommunikativa och digitala.  På webbplatsens OM-sida står det att läsa om syftet med arbetet:

”Enligt läroplanen ska

”Eleverna  ges möjlighet att, genom språkanvändning i funktionella och meningsfulla sammanhang, utveckla en allsidig kommunikativ förmåga.”

Genom projektet utvecklar eleverna förmågan att skriva autentiska digitala texter från närområden på målspråket: spanska i ett autentisk och meningsfullt sammanhang.

Det kommer att finnas nya krav i läroplanen fr. hösten 2018:

”Utbildningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla digital kompetens och ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.”

Med projektet tränar vi inte endast skriftlig produktion på spanska, vi lär oss hur vi kan anpassa språket i olika sammanhang,  till olika mottagare och situationer. Vi försöker skapa tydliga digitala texter med sammanhang som kan lätt läsas av olika personer från spansktalande länder. Genom att använda webben tränar vi också förmågan att få mer språkligt säkerhet att få förståelse om hur man söker, värderar, väljer och tillägnar sig innehåll från olika källor.”

skärmdump av trelleborgo.se

Utvärdering av arbetet

Eleverna anger själva vid utvärderingen att de har lärt sig mycket om många olika saker: de har lärt sig mer spanska, utvecklat både grammatik och ordförråd,  att formulera sig på svenska och sedan översätta och omformulera sig på spanska. De har lärt sig söka och välja information samt utveckla sina faktatexter. De har lärt sig om upphovsrätt samt hur de laddar upp bilder på webbplatsen enligt upphovsrätten. Eleverna har lärt sig hantera olika aspekter av arbetet med webbplatser samt hur en webbplats navigationsstruktur är uppbyggd. På köpet har de lärt sig mer om sin hemstad och skapat något som har värde för andra.

Pedagog Trelleborg frågade läraren Adriana vad hon tycker är det mest givande med att arbeta på detta sätt?

Projektet har tillåtit mig att sätta i praktik vad jag själv har forskat om och skrivit en avhandling om. Som lärare måste du kunna variera undervisningen om du ska verkligen nå eleverna och låta dem utnyttja hela sin potential.

På frågan om hon tänker fortsätta arbeta med webbtexter och Webbstjärnan svarar hon ”Ja!”. Det finns många nya idéer om saker man kan arbeta med på trelleburgo.se och hennes årskurs sju-elever har redan frågat om de får lov att göra något nästa läsår. Adriana vill bygga ännu fler samarbeten och har pratat med Trelleborgens personal om att göra ett informationsblad om borgen.

Vad händer då med webbplatsen när ett år gått ut, den tiden tävlingen pågår? Det går att återanmäla sig till tävlingen till hösten och då finns webbplatsen kvar. Adriana Sturesson hoppas att Bildningsförvaltningen på sikt kan stödja eleverna och köpa domänen. För endast några hundralappar per år bidrar det både till spansk-elever och kommunens turistnäring.

Uppdaterat: Adriana Sturesson pratar om digitalt skapande i språkundervisningen på Techmeet i Trelleborg.

Om Webbstjärnan

Genom Webbstjärnans satsning på att skapa en webbplats i skolan kan du tävla med skolarbetet och vinna pengar till klasskassan. Tävlingen är pricken över i:et, främst ges möjligheten att lära mer om internet och att publicera på webben. Du får en ”.se”-domän under ett år samt många olika guider och kostnadsfri support.

Läs mer här på bloggen i inlägget Webbstjärnan – inspiration att jobba med bloggar.

Webbstjärnan har öppet augusti till februari och avslutas varje år med en uppskattad prisutdelning. Vi kommer att återkomma här på bloggen vid höstterminens start med information och inspiration inför nästa tävlingsomgång. Kanske är det dags för din klass att vara med och tävla?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *