• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Tolv år och på Instagram? – Åldersgränser på sociala medier

En av konsekvenserna av nya dataskyddsförordningen GDPR som det kanske inte har pratats så mycket om i media men som kommer att påverka barn och unga väldigt är att det nu blir lagstadgad åldersgräns på 13 år på sociala medier. Åldersgräns har funnits innan men har varit en del av företagens egna regler och avtal och inte lagstadgat som det kommer bli nu. Företagen är nu juridiskt ansvariga för sina produkter och att de inte släpper in barn under 13, detta kommer de med största säkerhet försöka hålla hårt på då de kan råka ut för kraftiga vite om de bryter mot den.

Lilla Aktuellt intervjuar Lizette Edfeldt och reder ut vad som gäller med hjälp av Institutet för Juridik och Internet på ett föredömligt enkelt och pedagogiskt sätt. Tjänsterna samlar in och använder information man delar med sig men måste i och med GDPR redovisa vilken information som samlas in och hur den används. Är man under 13 måste en vårdnadshavare godkänna att barnet har ett konto. Vad som händer med de barn som redan nu har konto vet ingen riktigt än, men det är ingen högoddsare att tjänsterna kommer försöka kontrollera åldern och en hel del kanske kommer bli av med sina konto. Titta gärna på avsnittet i klassrummet och diskutera hur den nya lagstiftningen kommer att påverka dem? Hur kommer deras liv och vardag påverkas om de blir utkastade från Instagram och Snapchat? Hur skulle det kännas att inte längre få vara med? Kommer man missa något? Är lagstiftningen bra?

Lilla Aktuellt (fram till 6:22)

”I veckan hjälpte vi Lilla aktuellt att reda ut frågan kring de s.k. ”åldergränserna i sociala medier” som följer av GDPR.

Det rör sig ju inte om faktiska åldersgränser för användningen egentligen utan är ett skydd för barnen att inte få sin personuppgifter behandlade av företag utan att förstå vad de samtyckt till. Av dataskyddsförordningen framgår att åldersgränsen ska vara 16 år men möjliggör för medlemsstater att sänka det till lägst 13 år- Sverige har genom dataskyddslagen valt att lägga sig på lägsta möjliga åldersgräns.

En vanlig missuppfattning är att åldersgränsen ska skydda barn mot näthat och andra hemskheter på nätet. Det är inte sant, syftet är att skydda barns integritet vid behandling av barnets personuppgifter. Åldersgränsen baseras på vid vilken ålder barn är förmögna att själva samtycka till behandlingen och förstå innebörden av sådan behandling. Detta väcker viktiga frågor om barnens rätt till yttrandefrihet och informationsfrihet mot skydd för integritet.

För att säkerställa att Dataskyddsförordningens krav följs måste rimliga åtgärder vidtas av företagen. Vad som egentligen menas med rimliga åtgärder är inte beslutat men man kan anta att det kommer att röra sig om mer omfattande åtgärder än att barnet själv kan ange sin ålder eller garantera att man är över 13 år.” (Institutet för Juridik och Internet)

Uppdatering: SVT tar upp ämnet.

”Flera barn har fått sina sociala-mediekonton nedstängda de senaste veckorna. Detta är något som kan bli vanligare i och med att EU:s nya dataskyddsförordning träder i kraft den 25 maj. Om företag inte hanterar ett barns personuppgifter på rätt sätt kan de nämligen bli tvungna att betala mångmiljonbelopp.”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *