• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

The Handmaid’s Tale på SVT – En dystopirekommendation!

Adam Fagen – Handmaids stand with PP CC-BY-NC-SA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu har filmatiseringen av Margaret Atwoods klassiska bok The Handmaid’s Tale börjat sändas på SVT (och SVTPlay), lagom till att säsong två har haft premiär i USA. Serien utspelar sig några år in i framtiden där kristna fundamentalister har utropat sin egen republik där kvinnors rättigheter blivit starkt inskränkta. Parallellerna till Trump, men även den typ av religiöst färgad politik IS och liknande organisationer är uppenbara. Möjligheterna att se en hel TV-serie i klassrummet är svåra men kanske kan man se första avsnittet tillsammans och använda det för att diskutera frågor kring kvinnors rättigheter, totalitära stater, religiös fundamentalism, dramaturgi osv. Möjligheterna är i princip oändliga kring detta mästerverk. Kanske är det också som så att den del elever tycker det är så spännande att de väljer att titta vidare hemma, bara där är mycket vunnet!

Kjell Häglund på bloggen TVdags sammanfattar bättre än vad jag förmår:

[…] tv-dramaversionen av Margaret Atwoods dystopiska roman The Handmaid’s Tale, uppdaterad från 1985 till en högerkristen Trump-konsekvens av dagens USA. En nation som i både boken och serien kuppats till totalitär tokreligiös terrorstat med bibliska sharialagar. Kvinno- och hbtq-synen är lättigenkännligt USA-konservativ men samtidigt helt kompatibel med IS världsbild.  […]

Atwood har tidigare sagt att alla skeenden i hennes roman har hänt på riktigt, någon gång, någonstans – och alla uppdateringar och tillägg i tv-serien linjerar med den ambitionen. Vill man ha en aktuell parallell från verkligheten är det bara att studera Trumps statsbesök i Mellanöstern för tre veckor sedan, och hur han i kommentarer efteråt röjde att han i USA skulle vilja se lite mer av Saudiarabiens respekt för överheten.

Ta chansen och missa inte denna obehagliga dystopipärla, om inte annat för din egen skull!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *