• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Världsbokdagen 23 april 2018

”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen” – Malala Yousafzai, mottagare av Nobels Fredspris 2014

På Världsbokdagen den 23 april uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är viktiga både i kampen mot fattigdom och i kampen för fred. Läs mer på UNESCO.

Uppmärksamma gärna dagen i klassrummet:

 • Läs ett stycke ur den bok du läser just nu eller din favoritbok och prata en bok eller dikt som du håller nära hjärtat. Själv kommer jag aldrig att glömma min universitetslärare i engelska som, när hon reciterade Shakespeare kända rader  ”Full fathom five”, hade tårar som föll utmed kinderna i strid ström utan att hon  torkade bort dem. Grät gjorde vi elever också. Litteratur berör.
 • Gör som Anne-Marie Körling,  lärare  och föreläsare som brinner för läsglädje: Få igång spännande diskussioner kring litteratur genom att gå runt med en bok nedstoppad i byxan…
 • Skapa ett personligt bokmärke med t.ex. vectorbildappen Assembly (iOS) eller för hand. Ha gärna med en bild/symbol som syftar på elevens bästa bok.
 • Prata om Malala Yousafzai och låt hennes historia inspirera. Vad tror eleverna hon menar när hon säger att böcker och pennor är våra effektivaste vapen?
 • Skapa en litterär tipsrunda utifrån de böcker klassen/eleverna har läst – eller vill läsa. Dela med er till andra klasser.
 • Låt eleverna vara med och bestämma hur just ni ska uppmärksamma denna dag. Skapa en klasstradition i litteraturens tecken.
 • Prata om upphovsrätten. Läs om upphovsrättslagen på Webbstjärnan och på Skolverket.  På Mediekompass finns ett upplägg med ett quiz som är bra underlag för diskussion.
 • Tipsa elever från 13 och uppåt om Skolbibliotekariernas Instagramkonto baraettkapiteltill. Här tipsar de om bra böcker, varav en hel del naturligtvis handlar om sociala medier, teknik och skola. Vill ni ha tips på litteratur för de allra minsta finns t.ex. kontot barnboktipset. Passa samtidigt på att visa och prata lite om Instagram.

 

#hatarallautomdig är något så ovanligt som en roman med endast sms och mejl! Vilket faktiskt funkar utmärkt. Författarna är komiker vilket märks, varning för plötsliga gapskratt!! Men mitt bland det roliga (som oftast är självironi eller den typen av ärlig humor som bara finns mellan de en har riktigt nära) finns också allvaret. Alla sms och mejl skrivs av Ava och Gen som är på väg till college. Som personer är de väldigt olika vilket allt mer märks i takt med att de kommer in i sina nya liv. Avas tvångssyndrom förvärras och hon får svårt att hitta sin plats, dessutom saknar hon Gen något så fruktansvärt mycket. Gen däremot får en tillvaro med mycket dramatik, relationer och upplevelser. Från att ha varit två personer med ett liv och samma tankar, blir de ganska snabbt medvetna om att de är på väg att formas om. Så småningom träffas de, och då blir det alldeles tyst för läsaren, tills de börjar skriva igen och vi förstår att något inträffat. //Sofi #ihateeveryonebutyou av #alisonraskin & #gabydunn #boktips #boktipsungdom

Ett inlägg delat av Skolbibliotekarierna Trelle (@baraettkapiteltill)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *