• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

You Won’t Believe What Obama Says In This Video!

Tidningen Buzzfeed har tillsammans med komikern och skådespelaren Jordan Peele skapat videon ovan där det till synes ser ut om att Barack Obama säger en massa saker han normalt inte skulle ha sagt. Detta är ett exempel på tekniken som kallas deep fakes som vi skrivit om innan där man på ett relativt enkelt sätt kan fejka rörlig video och t.ex. sätta ens eget ansikte på någon annans kropp och få ett hyfsat naturligt resultat.

Detta leder till nya utmaningar i det källkritiska arbetet och när man inte längre kan ”lite på” att politikern eller makthavaren verkligen har sagt det som yttras blir den grundläggande frågan om ”är det rimligt” allt viktigare. Detta och andra tekniker för manipulation av röst, video och bild innebär att vi måste bli än mer kompetenta i att sätta uttalande och påstående i en kontext för att kunna avgöra sanningshalten i median. Vem är avsändaren av budskapet? I vilken kontext sprids det? Vilken effekt vill budskapet uppnå bland sin publik?

Det tar idag en rätt kraftig dator och en hel del tid och know-how för att skapa realistiska resultat med tekniken men det dröjer nog inte länge förrän det finns en smidig liten app för din telefon som gör samma. Vad kommer detta ha för påverkan på medieklimatet på och utanför sociala medier? Visa gärna videon och diskutera denna typen av frågor med dina elever!

Hur kan man då undvika att bli lurad av sådana här fejkvideos? Craig Silverman på Buzzfeed tipsar:

  1. Dra inga förhastade slutsatser och avvakta att dela vidare material som är sensationellt, vänta och se vad som kommer fram om materialet efterhand från andra.
  2. Undersök källan. Var kommer klippet från? I vilket sammanhang är det postat?
  3. Kolla upp var klippet också delas för att få en uppfattning om vilka sammanhang den används och hänvisas till.
  4. Kolla hur munnen rör sig och beter sig för att avgöra anomalier.
  5. Mata fram videon bildruta för bildruta eller kör den på slow-motion, det blir då mycket lättare att upptäcka små glitchar och felaktigheter som uppstått i processen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *