• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Veckans URtips: Justitia om förtal på internet

Photo by João Silas on Unsplash

Vad händer egentligen om man förtalar någon i sociala medier? I detta avsnitt av serien Justitia får vi följa ett autentiskt rättsfall – Instagramupploppet, där flera hundra ungdomar protesterade mot att två flickor hängt ut (förtalat) ungdomar på Instagram.

Den här serien passar främst att använda i samhällskunskap på gymnasiet eftersom programmen tar upp delar i det centrala innehållet både i Rättigheter och rättsskipning och i Samhällsresurser och fördelning. Med rätt förarbete och genomgång av begrepp kan avsnittet även användas på högstadiet, eftersom diskussionen är väldigt relevant även med elever i denna ålder.

Serien som består av totalt åtta avsnitt. Även avsnittet om Internettrakasserier är relevant i sammanhanget. Avsnittet handlar om ett autentiskt rättsfall där en flicka polisanmäler trakasserier och hot som hon fått både i riktiga livet och på nätet.

Till serien finns  lärarhandledning och till varje avsnitt finns det ett specifikt arbetsmaterial. Arbetsmaterialet innehåller centrala begrepp och olika uppgifter, som t.ex. frågor på innehållet i avsnittet och vidareforskning. Vi får också ett påhittat fall att utgå från i vidare diskussioner.

 

Att diskutera
  • Hur arbetar du med sociala medier i klassrummet?
  • Hur diskuterar vi både möjligheter och risker med sociala medier?
  • På vilka sätt kommunicerar eleverna med sociala medier?
  • Vilka medier kan användas i klassrummet – och med vilket syfte?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *