• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Veckans UR-tips – sagor på olika språk

Inför veckans URtips har vi grävt i URskolas utbud av sagor. Här finns många sagoskatter på ett flertal olika språk som lämpar sig för förskoleklass upp till åk 3. Sagor är ofta en bra punkt att utgå från när man vill ta upp värdegrundsfrågor.

Titta

Folksagor från hela världen 

En serie från 2017 med folksagor från hela världen, animerade med berättarröst och musik. Sagorna är mellan tre och sju minuter långa och har en sensmoral att prata om.

Tales from around the world (3 minuter)

Samma sagor fast med engelsk berättarröst.

Läsa med – karaoke (5 minuter) 

Läsningen står i centrum i denna serie. Alla delar har ett lugnt tempo men varierar i uttryck och svårighetsgrad. Idén är att barnen/eleverna ska läsa texten som berättas på textremsan och på så vis öva läshastigheten. Karaokeversion utan berättarröst så att barnen kan läsa med – om de kan. Serien kan även ses med berättarröst och med arabiskt tal och text.

Lyssna

Clipart från Pixabay

Forntiden: Sten och Runa och Korpguden

I september 2018 plockas denna serie från 2003 bort från URskola, så passa på ett lyssna med barnen före dess. De första fem programmen utgörs av reportage, med bl.a. Birgitta Andersson som skådespelande röst, och de sista fem är sagor/dramatiseringar. Du måste vara inloggad på SLI för att kunna lyssna. Programmen är runt 10 minuter långa. 

  •  I reportagen undersöker barn fornminnen och fantiserar och fabulerar kring hur det kan ha varit att leva här på den tiden då fornminnet kom till. Hur kunde man tillverka en stenyxa eller skriva på sten?(L21291-01/06)
  • I fem dramatiseringar av några av den nordiska mytologins spännande sagor möter vi gudakonungen Oden, åskguden Tor, Loke, Frej och många fler. Mimers brunn, Iduns äpplen, Balders död är några av de myter som tas upp. (L21291-06/10)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *