• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

micro:bit-robotar del 2: Bit:Bot

I vår genomgång av färdiga robotar (eller tja, bilar) för micro:bit på marknaden har vi nu kommit fram till 4Tronix Bit:Bot. Att programmera och styra något är en del av teknikämnet i och med den reviderade läroplanen. Man kan ju självklart relativt enkelt och billigt bygga sina egna robotar med några servomotorer, två eller fler hjul och batteripack men vill man ha något färdigt finns det ett antal på marknaden som vi kort försöker utvärdera här.

Monteringen av Bit:Boten krävde en skruvmejsel och tio minuter av min tid. Ett enkelt och smidigt bygge med manual

tillgänglig på nätet. På robotens chassi sitter det 12 programmerbara neopixel-leds, 2 linjeföljande sensorer, analoga ljussensorer och en buzzer. Det finns alltså relativt stora möjligheter att programmera den på olika sätt. Här och längst ner här kan man hitta en hel del färdiga program att använda till roboten. Dom linjeföljande sensorerna fungerar fint men det underlättar att dra ner hastigheten på roboten för att den ska hinna svänga.

Styrningen av robotens motorer kan antingen skötas med de vanliga kodblocken (eller JavaScript) i editorn eller med Bit:Botens egna paket som fungerar bra.

Konstruktionen känns relativt rejäl och torde tåla ett extensivt skolbruk.

Vill man bygga en fjärrkontroll att styra roboten med en annan micro:bit finns det enkla instruktioner till det.

Tidigare delar i serien:

micro:bot med micro:bit: en första titt

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *