• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Underdogs – Damkronorna, brevet och Boork: Ett dokumentärtips för Idrott och Hälsa

SVT Underdogs. Foto: Viveka Österman/Nuota AB

Passa på att se den spännande och sorgliga historien om Damkronorna och dess stjärnback Emma Eliasson och deras kamp för drägliga villkor och respekt som landslagshockeyspelare. Filmen kan varmt rekommenderas till Idrott och hälsa-lektionerna med utgångspunkt i följande centrala innehåll:

Ur det centrala innehållet 7-9 för Idrott och hälsa:

  • Hur individens val av idrotter och andra fysiska aktiviteter påverkas av olika faktorer, till
    exempel av kön.

I sammanhanget är det ju också värt att citera följande mening ur läroplanens andra stycke:

Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.

SVT:s beskrivning av programmet:

Inför VM 2017 strejkade USA:s hockeydamer för att få högre arvoden. Här i Sverige är Damkronornas ersättning under landslagssamlingar 0 kronor. För ett par år sedan hade de 200 till 250 kronor per dag. Men den ersättningen har tagits bort med motivationen: ”hockeyspelare tjänar så bra”.

Tillsammans har hela damlaget i Luleå Hockey/MSSK strax under vad en genomsnittligt betald herrspelare i SHL gör. De flesta klubblagspelarna i damlagen har ingen ersättning alls och den bäst betalda damspelaren i Sverige, som även är vald till världens bästa back, har 10.000 kr i månaden.

I dokumentärfilmen UNDERDOGS följer vi landslag- och klubbspelarna Johanna Fällman och Emma Eliasson, i deras liv på och utanför isen. Fällman är en spelare med erfarenhet av kall bänktid. Eliasson har spelat i landslaget sedan hon var 14 år och har både ett OS- silver och ett VM-brons på sin meritlista. Inför OS 2018 förändras deras hockeykarriärer drastiskt.

När de, tillsammans med tolv spelare från damkronorna skriver ett mail till landslagsledningen och vädjar om bättre villkor, ber de inte om högre lön, de ber om att få bli behandlade med ett högre mänskligt värde. Efter mailet blir Emma Eliasson, som håller i pennan, petad från landslaget.

Läs mer om dokumentären på bloggen TVDags.

 

Du kan se programmet på SVTPlay: Underdogs – Damkronorna, brevet och Boork

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *