• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

EU-minuten – mobilfilmstävling för skolan

Vill ni prata om EU, göra mobilfilm och tävla om 10 000 kr till klassen? I så fall ska ni fortsätta läsa.

Utbyten.se är Universitets- och högskolerådets webbplats för internationellt samarbete och utbyte och för andra året i rad arrangerar Universitets- och högskolerådet filmtävlingen EU-minuten. På webbplatsen står bl.a. följande att läsa:

EU-minuten är en filmtävling för elever i grundskolans årskurs 1-9 och i gymnasieskolan. Syftet med EU-minuten är att uppmärksamma EU och EU-dagen, som firas varje år den 9 maj. Tävlingen går ut på att eleverna – individuellt eller i grupp – gör mobilfilmer på max en minut. 2018 är ”Europaåret för kulturarv” och temat för tävlingen är därför ”Vad är europeisk kultur?”

Tävlingen genomförs i två kategorier:

 • Kategori 1: Elever i grundskolans årskurs 1-6.
 • Kategori 2: Elever i grundskolans årskurs 7-9 och gymnasieskolan.

Tävlingsregler

 • Filmerna ska göras på temat: Vad är europeisk kultur?
 • De ska vara max 60 sekunder långa och göras med mobiltelefon.
 • Det är tillåtet att redigera sin film.
 • Eleverna kan göra filmerna individuellt eller i grupp (men de tävlar för sin klass räkning).
 • Det finns ingen begränsning i hur många elever som kan stå bakom en film, men vid en eventuell vinst bekostar vi resa till prisutdelningen i Stockholm för max fyra elever.
 • Tänk fritt och ha kul!

Det här kan ni vinna

Den vinnande filmen i vardera kategori belönas med 10 000 kronor. Pengarna går till klassen, som kan använda dem till exempelvis en resa, ett studiebesök eller annat valfritt ändamål. Ett pris per tävlingskategori delas ut.

Den/de elever som gjort den vinnande filmen bjuds också in till firandet av Europadagen i Stockholm den 9 maj och får där ta emot priset från EU- och handelsminister Ann Linde. Universitets- och högskolerådet står för resa till och från Stockholm för upp till fyra elever och en lärare.

Sista dag att anmäla klassen och tagga filmer är fredag 13 april 2018.

Läs mer och anmäl klassen på utbyten.se.

På Utbyten.se finns inspirationssidor, information samt inspiration till hur ni kan uppmärksamma Europadagen 9 maj. Nedan kan ni se 2017-års vinnande bidrag , åk 4 och gymnasiet.

#euminuten, Edsskolan klass 4 Östhammar genom Walter, Adam, Mateo och Philip

Ett inlägg delat av Edsskolan17 (@edsskolan17)

Hör av er till oss på AV-media om ni vill ha hjälp eller inspiration.

Följ oss på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *