• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Jakten på sanningen – gratis brädspel som tränar källkritiskt tänkande

Foto: Telenor

Idag lanserar Telenor och Surfa Lugnt ett spel om källkritik: Jakten på sanningen. Det är ett spel för barn och vuxna där det går ut på att vara källkritisk, men hela syftet med spelet är att barn och vuxna ska kunna prata om sina internetupplevelser, internetidoler och frågor om internet.

Spelplanen är fysisk och går att BESTÄLLA GRATIS HÄR. Frågorna är digitala och finns på  jaktenpåsanningen.se. Även om ni inte har en spelplan går det alltså att spela spelet genom att utgå från frågorna. Frågorna ska uppmuntra till diskussioner och det finns olika kategorier, t.ex. sant eller falskt och internet. Vem blev årets YouTuber på Guldtuben 2017? (Jocke och Jonna) och vilken typ av mat kommer ordet ”spam” från (burkskinka)?

Elsa Dunkels, forskare om barns och ungas nätkulturer, barns rättigheter, lärande och IT har varit delaktig i skapandet av spelet. Hennes mål har varit att fler vuxna ska våga prata med barn om internet, speciellt med tanke på att källkritik måste tränas i sin rätta miljö – och inte endast av ungdomar utan även vuxna behöver reflektera över internet. Läs mer här

Skolor som vill beställa mer än ett spel kan maila till press@telenor.se.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *