• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Google autocomplete: Fortfarande lika problematiskt

Du har säkert märkt att när du börjar skriva en sökfråga i Google så får du upp ett antal förslag utifrån konceptet: ”kanske är det något av följande du tänkt söka efter?” Problemet är ju att Google verkar presentera förslag som inte alltid stämmer överens med delvis skolans värdegrund eller rådande forskningsläge. Hur påverkar det vår faktainsamling och kunskapsbyggandet om vårt primära verktyg hela tiden presenterar alternativ för oss som går stick i stäv med etablerad vetenskap eller våra grundläggande värderingar? Googles algoritmer verkar här i slutet av februari tyvärr sämre än på bra länge.

Man kan enkelt göra dessa experiment själv, testa gärna med era elever! Välj ett ämne och sök och anteckna vilka förslag Google ger er. Jämför era resultat!

Kör gärna testet också i inkognitoläge för att se om ni får andra resultat än innan.

Läs gärna:  #NotOKGoogle Search Suggestions: 2018 Edition

Mer om algoritmer:

Michelle Obama is a man – Youtube och dess algoritmer

Algoritmer och desinformation i nyhetsflödet

Digitaliseringen av skolan: Källkritik, sökkritik och algoritmer

Följ oss på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

Testen nedan är körda i Chrome webbläsare i inkognitoläge.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *