• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Källkritikens dag 13 mars 2018

För andra året i rad hålls Källkritikens dag den 13 mars på initiativ av tidningen Metro. För oss som inte har möjlighet att närvara på plats i Stockholm kan följa evenemanget på nätet. Livesändningen drar igång klockan 13.30 och pågår fram till 15 och riktar sig mot skolklasser i gymnasieskolan. Livesändningen kan ni följa på Metro.se eller på Facebookeventet

Vill ni uppmärksamma Källkritikens dag på annat sätt  kan ni hitta inspiration här på bloggen (sökord: källkritik) eller på Läroplan 2018 – Digitala skolan.

Passar det med att se på film/lyssna på klipp föreslår vi följande program på SLI:

F-6

Hur vet du det?  (strömmande film, 7 minuter)

Jenny vill göra en vlogg om hundar och under tiden lär hon sig att ha ett källkritiskt förhållningssätt till källor)

 

Tisdagskoll med Farzad (strömmande ljud, 6 minuter)

De senaste programmen av Tisdagskollen har handlat om att hålla koll på vad som är sant och vad som är falskt runt omkring oss. Farzad gör en tävling som handlar om det.

4-6

Är det sant? (strömmande film, 14 min)

I en fartfylld nyhetsvärld får nyhetsankaret Anna Ankare lära sig varför det är så viktigt att vara källkritisk.

 

Så funkar Sverige: Källkritik (strömmande film, 4 min) Om källkritik som en demokratisk rättighet och skyldighet.

7-9

Källkritik (strömmande film, 14 minuter)

Lajkande och delande är en stor del av vår vardag. Men hur ofta granskar du egentligen en bild eller artikel innan du delar? Vi följer med Viralgranskarna Åsa Larsson och Emelie Wallroth i deras jakt på falska identiteter, nättroll och fejkade bilder. Syftet är att visa elever i årskurs 7-9 hur de på ett lätt och bra sätt kan förhålla sig källkritiska på nätet.

 

Orka plugga (strömmande film, 4 minuter)

Serien tar i olika avsnitt upp digitala fotspår, filterbubblor, att söka och granska källor och bilder samt att dela på internet.

 

Propaganda och vikten av källkritik (strömmande film, 11 minuter)

Programmet tittar på historisk såväl som modern propaganda och frågar journalister, viralgranskare och beteendevetare vad propaganda egentligen är.

Gymnasiet och högre

Kjellkritik (strömmande ljud, 29 minuter)

Kjell Eriksson går till botten med olika typer av källor och hur man granskar dem.

 

Medialized: Nothing but the truth (strömmande film, 28 minuter)

Programmet är ett avsnitt i en serie från 2011 och handlar om att mycket av det media återger är färgat av journalisternas egna åsikter eller av aktörer som vill påverka medierna i olika riktningar. Diskussionen utgår från USA 2011, men en diskussion i klassrummet kan innehålla jämförelser med dagens Sverige. Programmet tar upp objektiva nyheter, åsiktsfyllda och vinklade nyheter samt propaganda.  Lärarhandledning till avsnittet finns här.

För lärare

Lärlabbet: källkritisk förmåga (strömmande film, 35 minuter)

Intressant om bl.a. algoritmer och sökkritik.

 

Lärlabbet: källkritik (strömmande film, 36 minuter)

Om medie- och informationskunnighet. Lärlabbet besöker Murgårdsskolan i Sandviken som arbetar med källkritik i alla ämnen.

 

Didaktorn: Kritik av källkritik (strömmande ljud, 15 minuter)  

Det finns en övertro på att källkritik hjälper elever att hantera sin mediekonsumtion. Det menar Ulf Dalquist, forskningsansvarig på Statens Medieråd. Källkritik analyserar fakta. Det hjälper dig t ex inte att analysera en propagandafilm från IS. säger han. Fakta och nyheter är endast en mindre del i tonåringars medieförbrukning och då behövs andra analysredskap, enligt Ulf Dalquist. Vill vi lära barnen att klara av det vi tycker att de borde göra eller ska vi lära dem att hantera det de redan gör? frågar han retoriskt. Här berättar han om skolans utmaningar för att möta elevernas behov.

 

Följ oss på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *