• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Bad News – Spelet som tränar din förmåga att se igenom fake news

Bad News är ett spel som låter dig skapa falska nyheter och bygga en virtuell publik för dessa. Du skapar en tweet kring något och skapar följare, riktiga och fejkade, och bygger sen vidare ditt fake news-imperium med nyhetssajter, bloggar och memes. Spelet är tänkt att träna mediekonsumenter att bli mer medvetna kring hur falska nyheter kan skapas och spridas på nätet genom att visualisera hur processen kan gå till. Under tiden du bygger ditt fake news-imperium får du medaljer när du har använt klassiska tekniker för desinformation på nätet såsom att hänvisa till konspirationer, anspela på känslor, polarisera debatten, utge sig för att vara andra osv. Spelet är skapad av en holländsk organisation som arbeter mot desinformation tillsammans med Cambridge universitet.

The Bad News Game confers resistance against disinformation by putting players in the position of the people who create it, and as such gain insight into the various tactics and methods used by ‘real’ fake news-mongers to spread their message. This, in turn, builds up resistance.

Spelet hade kunnat fungera fint på gymnasiet då engelskan kan vara lite svår för lägre åldrar och man bör följa upp och diskutera vad de egentligen har gjort under tiden och knyta samman säcken med riktiga exempel. Till spelet finns en lärarhandledning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I läroplanen för Samhällskunskap 1b hittar vi följande relevanta centrala innehåll:
 • […]  Möjligheter och utmaningar med digitaliseringen när de gäller frågor om demokrati och politik. […]
 • Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap
 • Mediers och informationsteknikens roll i samhället. Deras möjligheter att påverka människor och samhällsutvecklingen samt de möjligheter de ger människor att påverka. Mediers innehåll och
  nyhetsvärdering.
 • Källkritik. Metoder för att söka, kritiskt granska, värdera och bearbeta information från källor i digital och annan form.
 • Presentation i olika formera, till exempel debatter, debattinlägg och rapporter.

Följ oss på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *