• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Nya utmaningar för källkritiken – Del två

För ett tag sen skrev vi om Deepfakes, tekniken där man relativt enkelt kunde byta ansikte på människor i videos. Tekniken gör det hela tiden lättare och lättare att manipulera bilder och video vilket gör att källkritiken blir svårare när inga eller få urkunder längre kan ses som ”säkra sanningar” för något. Washington Post går igenom ett gäng andra nya tekniker som underlättar manipulation vars första exempel är DeepWarp som hyfsat fotorealistiskt byter ens blick/ögonriktning med ett enkelt klick. Detta har man ju kunnat göra innan med PhotoShop men det har ju ändå krävt ett visst know-how och lite tid. Här går det på fem sekunder. Se ett exempel på mig nedan.

Here are the tools that could be used to create the fake news of the future får vi en mängd exempel på verktyg som finns idag som kan användas för att få det att se ut att någon säger något på en video, som fejkar någons röst, som läppsynkar ett annat budskap än originalet, som skapar fotorealistiska bilder på personer som inte finns osv. Vi har ett styvt jobb kring källkritik i skolan framför oss!

Följ oss på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *