Många av era elevers instagramflöde kommer vara fyllda av så kallade influencers, det vill säga nätkändisar på framförallt Instagram, Youtube och diverse bloggar. Mäktigast på svenska Instagram är:
Varför är detta relevant för oss som jobbar inom skolan? Jo, för att när man studerar listorna ser man att många av makthavarna har en väldigt ung publik. Det är dessa människor och deras sociala medier som barn och unga möter dagligen. Vad vill dom? Vad sprider dom för budskap? Alla dessa har tiotusentals följare och en stor påverkan på våra barn och unga. Varför inte göra en undersökning i din klass, vilka tycker dom är viktigast, mest intressanta i sina Instagramflöde? Varför tycker dom det? Låt eleverna (dom som vill) redovisa vilka dom följer som har flest följare. Gör en klassens topplista över klassens favoriter. Försök sätta ett tema på varje, vad är det för typ av innehåll dom har (mode, sport, datorspel osv.)? Skiljer sig pojkarnas och flickornas listor? Är det några som både pojkar och flickor följer?
Diskutera sen om dom har reflekterat hur dessa digitala stjärnor tjänar pengar. Dagens Youtube- och Instagram-stjärnor är det som kallas för influencers och tjänar sina pengar på att göra reklam, mer eller mindre förtäckt och mer eller mindre i konflikt med svensk lagstiftning. Superbloggaren Kissie dömdes i januari för smygreklam. Man rekommenderar en produkt eller tjänst eller har ett vist plagg på sig på en bild. Detta är en växande bransch och kändisarna på sociala medier har ofta ett kontrakt med ett företag som hanterar deras ekonomi och företagskontakter. En liten inblick i världen kan man få av att titta på ett av dessa företags lista över influencers. Till skillnad från den mer traditionella reklamen kan företagen här enkelt se exakt vilken målgrupp dom kommer nå.
I grund och botten handlar ”influencing” om exakt det försvarsministern och Säpo varnat oss för under kommande valrörelse – medvetna påverkansaktioner och fake news i sociala medier. Skillnaden är att det är Kicks som är avsändare och inte KGB. ”Social påverkan” blev sättet att komma runt det växande problemet med att ingen längre litar på reklam som kommer direkt från företag. Så i stället betalar företagen personer som folk verkligen litar på (kändisar) att göra reklam för deras produkter. Såväl formfranska som Louis Vuitton säljs numera via inflytelserika och vackra människors konton i sociala medier. Influencing har blivit normen för all modern marknadsföring. Och för de vackra och populära har det funnits pengar att tjäna. En influencer med runt 100 000 följare kan ta ungefär 2 000 dollar för att lägga ut en bild. Riktiga kändisar med upp till 20 miljoner följare kan fakturera 13 000 för samma sak. Allt enligt Financial Times som i sin tur förlitar sig på företaget Hopper, som säljer digitala verktyg till förhoppningsfulla instagrammare. (Martin Aagård i Aftonbladet)
Låt eleverna titta igenom sina flöde och se om dom hittar poster som dom tror är smygreklam. Varför tror dom det? Diskutera om det är ett problematiskt sätt att tjäna pengar på eller inte. När dom sysslar med detta så jobbar dom ju med källkritik, väldigt nära deras egen vardag, något som kan vara en tacksam ingång till att diskutera och få in källkritiken som en naturlig del i deras digitala liv.
Titta gärna på relevanta avsnitt av UR-serien Bella loggar in i sammanhanget.
Kopplingar till centralt innehåll (ett urval):
Bild
Årskurs 4-6:
- Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap
Årskurs 7-9:
- Massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt
granskas.
Hem och konsumentkunskap
Årskurs 1-6:
- Skillnaden mellan reklam och objektiv konsumentinformation.
Årskurs 7-9:
- Reklamens och mediernas påverkan på individers och gruppers konsumtionsvanor
Samhällskunskap
Årskurs 4-6:
- Informationsspridning, reklam och opinionsbildning i olika medier. Hur
sexualitet och könsroller framställs i medier och populärkultur - Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte i olika medier med ett
källkritiskt förhållningssätt.
Årskurs 7-9:
- Mediernas roll som informationsspridare, opinionsbildare, underhållare och
granskare av samhällets maktstrukturer. - Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel en
dagstidnings olika delar. Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors
bilder av omvärlden. Hur individer och grupper framställs, till exempel utifrån
kön och etnicitet. - Möjligheter och risker förknippade med internet och kommunikation via
elektroniska medier.
Följ oss på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg