• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

DETTAÄRETTBRALÖSENORD: Nya principer för säkra lösenord!

Jag har alltid lärt mig att säkra lösenord bör innehålla siffror, specialtecken, versaler och gemener för att göra dem svårare att knäcka, men nu kommer nya rekommendationer. Det viktigaste är längden på lösenordet:

Cybersäkerhetsexperten Jani Kirmanen håller med om att korta lösenord med många specialtecken inte längre är att föredra.

– Det viktigaste är att använda lösenord som är så långa som möjligt, minst 20 tecken, säger Kirmanen.

Om man har ett lösenord på under 10 tecken så har det ingen skillnad hur många specialtecken man använt, enligt Kirmanen.

– Det är endast längden på lösenordet som är avgörande och som gör det svårare för en dator att knäcka lösenordet. (svenska.yle.fi)

Glöm det där med siffror, stora bokstäver och specialtecken – nu gäller nya principer för ett säkert lösenord

Ett annat viktigt tips som är svårt att efterleva är ju att ha olika lösenord på olika tjänster så att man inte gör sig sårbar på alla sina digitala arenor om ett lösenord skulle hackas/komma på fri fot.

I läroplanen för teknik hittar vi det här nya centrala innehållet:

  • Årskurs 1-6: Säkerhet vid teknikanvändning, till exempel vid överföring av information i digitala miljöer.
  • Årskurs 7-9: Säkerhet vid teknikanvändning, till exempel lagring och skydd av data.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *