• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Samernas nationaldag 6 februari

Om en vecka är det samernas nationaldag. Vill du uppmärksamma detta i klassrummet så kommer här ett par tips.

foto: Johannes Jansson/norden.org

På webbplatsen Sápmi, under fliken ”skola” hittar du som lärare lektionsmaterial till förskola och grundskola om det samiska språket, kulturen och historien. På AV-Medias Resursbanken finner du fler länkar.

(Om spelarna inte fungerar, prova att ladda om sidan.)

På SLI finns program och filmer om samer. Här kommer ett representativt urval för olika åldrar.

Samer
Läraren Johan ska ha en lektion om samer. Han reser därför norrut, hem till Nils-Anders och Evelina som är samer.
De lär honom om samernas historia, kultur och hur samer lever idag.
Vi åker skoter, besöker en kåta, får veta hur renskötsel fungerar och Evelina visar sin kolt samt hur man kastar lasso.
DVD och strömmande på SLI (från 6 år, 13 min)
Världens urfolk
Samer, inuiter, indianer och aboriginer. De är alla urfolk, urinvånare, eller ursprungsbefolkningar. I den här filmen ska vi undersöka några av världens urfolk och få en introduktion till deras historia, traditioner, kultur och deras situation idag.
Strömmande på SLI (från 10 år, 16 min)
Jakten på språket : Samiska

Hur gammalt är samiskan? Varför talas samiska i Sverige? Vilka talar språket idag? Vi åker med helikopter till en renslakt utanför Kiruna där vi träffar samer och hör dem berätta om varför samiska är viktigt för dem. Dessutom möter vi artisten Sofia Jannok som skriver alla sina låtar på samiska.

Strömmande på SLI (från 13 år, 15 min)
Sms från Soppero (ljudbok)
13-åriga Agnes bor i Solna utanför Stockholm. En dag får hon ett sms på samiska från 14-årige Henrik från Soppero som ligger norr om Kiruna. Kärlekshistorien kan börja. Och hela hennes liv kommer att förändras. Vilken tur att Agnes i hemlighet har lärt sig lite samiska på sistone! Hon har nämligen en plan, att överraska mormor på 65-årskalaset, att komma in på festen iklädd samernas traditionella dräkt kolt och tala samiska inför alla. Maxida Märak läser och jojkar berättelsen som bygger på Ann-Helén Laestadius ungdomsroman.
Lyssna på SLI (från 10 år, 11 avsnitt, 15 min)
Sameblod
Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig föratt lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde. Lärarhandledning finns här.
DVD på SLI (åk 6-gy, 110 min)
Sámi nieida jojk
En roadmovie in i Sápmi, Sameland. Rustad i kolt och med en sommarkurs i samiska i bagaget är regissören fast besluten att ta sig in i den värld hon längtar till och vill tillhöra. Liselotte är själv same men har varken fått lära sig språket eller vuxit upp i den samiska gemenskapen. Det är en spännande resa, fylld av hopp och förväntningar, men runt hörnet lurar rädslan för avvisning och utanförskap. Det dokumentära berättandet, varvat med animation och musikalisk klippning, förmedlar både en stark längtan efter tillhörighet och oro för det okända.
DVD på SLI (från 15 år, 58 min)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *