• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

2017 var förtalens år men med framsteg

… och slutligen så välkomnar vi 2018 som vi tror kommer bli INTEGRITETENS ÅR delvis i och med ikraftträdandet av GDPR!

Januari går mot sitt slut men ännu finns tid för tillbakablickar på 2017 och Institutet för Juridik och Internet (IJI), som har gjort en sammanfattning av det gångna internet-året, utnämner 2017 till förtalets år. Det har aldrig tidigare varit fler stora mål rörande förtal, fler diskussioner om förtal eller lagstiftningsarbete. Händelser som nämns är en kvinna som fällts för att ha spridit uppgifter på Facebook om att en man var dömd för sexuella övergrepp mot barn, #metoo samt en trend att allt fler agerar ”domare” och pekar ut människor som skyldiga till olika förseelser i sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram.

Tack vare den norska TV-serien SKAM har  ungdomsbrott på sociala medier uppmärksammats och fler ungdomar (vågar) söka hjälp i både Norge och Sverige. Institutet för Juridik och Internet (IJI) påminner också om att vi under 2017 fick Sveriges (och antagligen även världens) första fällande dom för s.k. virtuell våldtäkt. Domen innebar att en man dömdes för att ha våldtagit barn över internet utan att någonsin ha träffat eller ens befunnit sig i samma land som barnen. Ett stort steg för juridiken och skyddet för barns integritet. Läs mer på Domstol.se, Dagens nyheter samt Juridiska institutets egna artiklar http://www.juridikinstitutet.se/…/virtuell-valdtakt-en-bed…/ och http://www.juridikinstitutet.se/…/valdtakt-mot-barn-via-na…/.

Till sist vill vi nämna  propositionen för stärkt straffrättsligt skydd för den personliga integriteten som innehöll en rad lagändringar. Dessa lagändringar trädde ikraft 1 januari 2018 (med vissa undantag): 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *