• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Veckans URtips: Tänk till snackar stress i sociala medier

Veckans URtips är radioprogrammet Tänk till snackar stress från P3 och just detta avsnitt handlar om sociala medier. Samtalen i programmet ger insikt i hur sociala medier kan styra vår egen självbild samt våra uppfattningar om andra. Vi får höra om hur ungdomar blir stressade av viljan att få likes och bli sedda på nätet. Panelen i programmet diskuterar också olika sätt att minska den stress och press som sociala medier ger upphov till.

Välj ut ett klipp ur programmet  (eller flera) som passar din undervisningsgrupp, lyssna och diskutera sedan i klassen:

  • Vilka vanor har vi gällande sociala medier: Vilka sociala medier följer vi? Hur ofta brukar vi göra inlägg? Hur ofta kollar vi flödet? Privata eller öppna konton? Följare som vi känner eller okända följare?
  • Blir vi stressade/pressade av sociala medier? Känner vi oss tvingade att uppdatera? Förstår vuxna/föräldrar hur det fungerar/känns/är?
  • Ifall ja: Varför/ på vilket sätt? Ifall nej: Vilka tips kan du ge dem som blir stressade?
  • Är allt ni ser OK att lägga upp, tycker ni? Finns det inlägg/bilder som kändes ”för mycket”? Vem ”bestämmer” vad som är OK och inte?

 

Avsnittet är nära två timmar långt och inbjuder till en fin nervarvning efter en händelserik arbetsvecka.

Trevlig helg!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *