• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Book Creator

Bildresultat för Book creator

Appen Book Creator har funnits med länge, men den är ändå en stor favorit. Med Book Creator kan eleverna skapa multimodala böcker som kan innehålla bilder, foton, filmer, text, länkar och ljud. Book Creator finns som:

 • App till iPad: fullversion (50 kr) och en gratisversion som är begränsad till en bok.
 • Anpassad till chromebook (eller egentligen webbläsaren Chrome). Lärare och elever skapar konto/logga in på https://app.bookcreator.com
  Det finns flera olika abonnemang, men upp till 40 böcker är gratis. Läraren kan skapa ett bibliotek och bjuder in sina elever att skapa böcker. Läraren väljer om eleverna ska kunna läsa varandras böcker. Eleverna loggar in med sitt Googlekonto och skriver in den kod de fått av läraren för att kunna skapa böcker (precis som i classroom). Se instruktionsfilmer, få support & läs mer bookcreator.com

Boken kan man spara som en ebok och visa digitalt i ibooks på iPaden, som en film/bildspel på Youtube eller online via Book Creator (den blir dock inte sökbar, utan du kan få en länk som du kan dela med andra).

Man kan också spara den som PDF eller skriva ut den (men då hänger inte ljud och video med).

Tips: Så här fin kan en utskriven Book Creator bok se ut

Jag brukar rekommendera att eleverna ska ha en plan, eller åtminstone en tankekarta innan de sättet igång med bokskapandet. 

Det som är det bästa med Book Creator är att möjligheterna är i princip oändliga och den är så användarvänlig. Jag hittar ständigt nya sätt att arbeta med appen.

Teknikens Hus i Luleå har skapat en jättebra manual till appen, den utgår från iPad-appen men fungerar lika bra om ni ska arbeta med era chromebooks. Här hittar ni manualen.

Här kommer några tips på hur ni kan använda Book Creator:

 • Skapa en bok på flera språk.
 • Matematik – Skapa och läs in räknesagor, fotografera en problemlösningsuppgift och visa hur man löser problemet, berättat om olika räknesätt m.m. Här kan man skriva, rita och tala in hur man tänker. Har man jobbat i en matteapp kan man ta skärmdumpar och klistra in i Book Creator för sen spela in eller skriva hur man tänkt.
 • Engelskan – Skriv ner dialoger och läs in. Träna på uttal och ta om tills du är nöjd. Skapa serier.
 • Svenska – Skriv faktatexter, instruktioner, dikter, serier mm. Har man svårt att skriva kan man använda inläsningsfunktionen i iPaden. Ett tips är att låta eleverna läsa in sin text, så kan ni lätt gå tillbaka och se utvecklingen.
 • Bild/slöjd – Ritfunktionen i Book Creator är inte den bästa. Jag tycker det bästa är att fotografera en teckning som är ritad eller målad för hand, eller kanske skapad i en ritapp, så kan eleven prata eller skriva hur hen har tänkt och allt är samlat på ett ställe. Detta är en perfekt app för att skapa en instruktionsbok.

Ska ni använda bilder från internet finns det massor av bilder som man får använda och dela t. ex. via Pixabay, men använd gärna tillfället att prata om upphovsrätt och Creative Commons.

Det är roligt att visa sina böcker stort, så har du tillgång till en tv eller projektor passa på och låt eleverna presentera sina böcker inför klassen.

Book Creator går mycket bra ihop med andra appar. Det finns ett uttryck som heter “app smashing” och det betyder helt enkelt att man smashar ihop appar med varandra.
Förslag på App Smashing med Book Creator hittar ni här:
http://bookcreator.com/blog/2016/05/top-11-apps-use-with-book-creator/

Uppdaterat:

Vår instruktion till Bookcreator för Chrome finns som Google presentation  här.

Här nedan finns en (ljudlös) intruktionsvideo till Bookcreator för Chrome.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *