• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Veckans URtips

Idag tipsar vi i Veckans URtips om en programserie att lyssna på som handlar om barn som på något sätt har påverkat andra eller förändrat något i världen. Serien heter passande Barnen som förändrade världen och består av fem avsnitt à 15 minuter från 2017 lämpade för åk 4-6 och berättar om fem intressanta barn runt om i världen. 

Foto: Malte Wingen

Här kan du lyssna på ett klipp ur avsnittet om Gloria Ray, som i den amerikanska södern på 1950-talet var ett av de första svarta barnen som fick plats på en skola som tidigare bara tagit emot vita barn. 

Att diskutera i klassrummet i samband med serien

  • Sammanfatta vad barnen i programmet har gjort. Det kan vara med ord eller bild.
  • Hur kan barn förändra världen? Barn kan ju inte bestämma i riksdag eller företagsledning, så vad kan de göra?
  • Finns det något  eleverna vill förändra? Hur kan de göra?
  • Kan klassen enas om en sak den vill ändra på och försöka genomföra den förändringen? Det kan vara att skriva ett mail till en makthavare eller göra bild eller film med ett positivt budskap, till exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *