• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

#vannhögmotkränkningar

Skolprojekt #metoo #vannhög #vannhögmotkränkningar (Inget ljud)

Ett inlägg delat av #vannhogmotkrankningar (@grodanborjemotkranknigar)

Ett inlägg från Vannhögskolans elever, en scen som har gjorts med blockprogrammering i Scratch. 

I team 7 på Vannhögskolan arbetar eleverna med värdegrund och diskuterar hur vi tillsammans kan motverka kränkningar. Klasserna har läst om #metoo, lyssnat på Linnéa Claesons sommarprat och använt film som utgångspunkt för diskussioner. Diskussionerna har utmynnat i tankar som visas i bild, ord, ljud och film med syfte att väcka känslor och uppmana till positiva handlingar och förändring hos barn och vuxna. Men hur ska eleverna nå ut med sitt budskap? Hur sprider vi budskap i dagens samhälle? Var formas våra uppfattningar? Ett självklart svar på den frågan är via sociala medier och därför publicerar eleverna sina inlägg på Instagram med hashtaggen #vannhögmotkränkningar.

Att lära eleverna att de kan göra sin röst hörd i olika forum och media är en del av skolans uppdrag. Vår digitaliserade värld har vidgat möjligheterna från att skriva en insändare i Trelleborgs Allehanda och hålla tal inför klassen, till att skicka mail till makthavare, göra inlägg på Instagram och spela in, och sända, podcasts. Eleverna kan skapa konton på Twitter, följa makthavare och andra intressanta personer samt själva twittra. Elever kan vlogga och blogga. Möjligheterna är nästan oändliga. Varje forum har sitt syfte och sin publik och diskuteras med fördel med genrepedagogiskt perspektiv. Det är också högst relevant att diskutera hur digital media förändrar och påverkar samhälle och individ, något som också står i de nya skrivelserna i läroplanen som träder i kraft i juli nästa år.

Att dela sina tankar och alster med andra utanför skolan är exempel på värdeskapande lärande. Att göra något som har betydelse för någon annan ökar motivationen för lärande och utvecklar elevernas entreprenöriella tänkande. Förutom att publicera inlägg på Instagram kommer eleverna i Team 7 på Vannhög även att visa upp sina Harry Potter-alster på stadsbiblioteket. Det är vernissage på onsdag den 29 november kl.13 och utställningen fortsätter i alla fall veckan ut. 

Gå gärna in på Instagram, sök på #vannhögmotkränkningar och markera att ni gillar elevernas budskap. Det värmer att få likes.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *