• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Veckans URtips: Orka plugga inför de nationella proven

Nu är det snart dags för de muntliga nationella proven, något som många elever oroar sig för. UR skolas programserie Orka plugga tar upp tips för olika situationer i skolan, t.ex. prov, muntliga framträdanden samt läxläsning. Serien riktar sig till årskurserna 7-9, varje avsnitt är fem minuter långt och lämpar sig för att visa för eleverna och sedan diskutera innehållet. Vissa av avsnitten kan alltså med fördel användas nu i förarbetet inför de muntliga nationella proven, men även inför de resterande nationella proven. 

Avsnittet Talrädsla tar upp att ungefär var fjärde person i Sverige tycker att det är jobbigt att prata inför folk samt förklarar vad det är som händer i kroppen som gör att vi blir stressade av att hålla föredrag. Tittaren får även tips på hur hen kan motverka sin rädsla och bli en säker talare.

Avsnittet Kroppsspråk och muntlig framställning ger ytterligare tips inför framförandet. Vad ska man egentligen göra med händerna när man pratar?

Avsnittet Hjärnsläpp på provet ger tittaren konkreta tips på vad hen kan göra för att komma ur känslan av panik och hjärnsläpp.

Avsnittet Ta hjälp av en provstrategi tipsar om att det först och främst är bra att komma till provet mätt och utvilad. Programmet ger även fler förslag på strategier du kan använda när du ska skriva prov. 

Avsnittet Tips inför uppsatsen tar upp hur du kan tänka inför en uppsatsskrivning.


Du kan ävan följa Orka plugga på Facebook.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *