• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

IT-tävlingen Databävern/Bebras

IT-tävlingen Bebras (Databävern) pågår just nu för fullt, från den 6 till den 17 november. Databävern är en populär och inspirerande tävling i datalogiskt tänkande för barn och unga i åk 2-9 samt gymnasiet. Tävlingens mål är att på ett lekfullt sätt låta barn och unga bekanta sig med programmering, logiskt tänkande och problemlösning. Mer än 9300 svenska elever deltog i Databävern 2016.

Det finns fem tävlingsklasser;

  • Mini: klass 2-3
  • Benjamin: klass 4-5
  • Cadet: klass 6-7
  • Junior: klass 8-9
  • Senior: gymnasiet

Tävlingen har 15 frågor med flera svarsalternativ (förutom Mini som har 10 frågor), och deltagarna har 40 minuter på sig att svara.

Innan din klass/skola går med i tävlingen kan ni träna upp det logiska tänkandet genom att arbeta två och två med frågorna som finns på sidan. Även om ni INTE vill delta i tävlingen kan frågorna vara användbara i undervisningen.

Här ser du ett exempel från mini-klassen.

Klarar ni av att lösa denna fråga på junior-nivå?

På gymnasiet är frågorna på den här intressanta nivå.

För att delta i tävlingen behövs en ansvarig lärare samt en dator, iPad eller liknande med internetuppkoppling för varje tävlande. Hela skolan behöver inte tävla på samma gång, t.ex. kan olika klasser tävla olika tider på dagen. Anmäl dig på http://bebras.se/.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *