• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Mina kartor i Google vidgar vyerna – del 2

Att vi kan använda Google Maps i geografiundervisningen för att hitta länder och städer är självklart, men det finns många andra ämnen där en digital karta kan öppna nya pedagogiska möjligheter. Med Mina kartor i Google kan du skapa egna kartor och lägga till noteringar om platser runt om i världen. Hur du går skapar och hanterar kartorna, kan du läsa om i ett tidigare inlägg, nämligen Mina kartor i Google vidgar vyerna – del 1.

Först ska vi sammanfatta varför Google kartor är ett användbart verktyg i skolan:

 • Kartorna ger eleverna visuellt stöd.
 • Du kan dela upp platserna i olika kategorier med hjälp av lager för att visa olika aspekter.
 • Flera användare kan redigera samma karta.
 • Du kan dela din karta med länk eller bädda in på webbplats.
 • Du kan hämta data från kalkylark.
 • Du kan söka på platser i kartan.
 • Du kan lägga till pilar, streck och markera rutt.
 • Du kan lägga till text, bild och video.
 • Du kan länka andra kartor till en huvudkarta.
 • Du kan alltså använda kartan som både undervisningsmaterial och redovisningsmetod.

Här kommer uppslag till hur du kan använda kartor i din undervisning.

Svenska

Gör klassens litteraturvärldskarta. Sätt mål att inom ett år läsa böcker, noveller, dikter, manga, serier eller faktatexter från alla världsdelar – eller t.o.m. länder. Förutom att markera genre så går det går även att använda genusperspektiv och markera manliga och kvinnliga författare.

Här har jag börjat på min egen bokkarta med antologin Noveller från Trelleborg m.flDen är inspirerad av Jennys bokatlas, där hon under ett år gjorde ett imponerande försök att läsa litteratur från all världens länder. Jag har dessutom lagt in en och annan trailer och bild. Här skulle man också kunna visa ett boksamtal eller en recension.

Om karaktärerna i en bok gör en resa runt i världen, så kan platserna markeras ut på kartan och kompletteras med bilder och beskrivning.

Gör en språklig karta. Markera ut var vi lånat prefix som re- och mega- ifrån, samt hela ord som fönster, pojke och bibliotek. Markera var olika språk talas i världen och gör ett lager för varje språkfamilj.

Samhällskunskap

När ni diskuterar nyheter – markera på kartan var händelsen utspelar sig. Färgmarkera efter olika teman, t.ex. krig, svält, uppfinningar, barnarbete, kvinnliga ledare m.m.

Historia

Titta i gamla kartböcker och markera  ut landsgränser/namn som inte stämmer längre på Mina kartor i Google.

Markera ut viktiga händelser i vår/världens historia. Använd lager för olika århundraden. Nedan kan ni ta del av hur en amerikansk lärare använder en karta i klassen för att samla historiska händelser. Eleverna skriver i ett Google formulär och läraren importerar sedan informationen därifrån till kartan.

Språk

Var i världen talas det språk vi läser? Det vi pratar om just nu – var i världen är det?

Vilka länder kommer eleverna som ni har chattat med eller haft Mystery Skype med? Markera på kartan.

Gör en virtuell, multimodal rundtur. Sätt ut rutt mellan platser och lägg till text, bilder och videor. Spela in t.ex. en intervju eller ett nyhetsinslag från olika platser och lägg till. Skriv på målspråket.

Hem- och konsumentkunskap

Gör en karta över maträtter och råvarors ursprung. Fyll på med bilder och videor där eleverna lagar maten: receptvideo.

Biologi

Hur ser migrerande djurs väg söderöver ut? Läs om det och markera på kartan. Hur lång tid tar resan? Var pausar de?

Kartlägg biomer, ekosystem och markera städer i respektive områden samt relevant fakta, t.ex. djurens anpassningar efter väder.

Ämnesövergripande

Hållbar utveckling – var tillverkas de produkter eleverna använder varje dag?  Låt eleverna försöka undersöka var varje del av produkten kommer ifrån och se vilka vägar produkten har transporterats till Sverige. Fundera över hur produkten transporterats och försök räkna ut sträckan. Färgkoda produkterna efter miljöpåverkan och ge varje produkt ett eget lager, så att den kan granskas närmare på egen hand. 

Fundera över stora företag och var de har sitt huvudkontor. Markera ut. Lista logotyp, produkter och tjänster.

Kontakta företag som är lokalt baserade och ta reda på vilka länder i världen som de handlar med. Skapa ett lager per företag eller ett lager för varifrån materialet kommer från, var produktdelar tillverkas samt ett lager för till vilka länder försäljningen går. Det går även att ändra ikon på markeringen för markera olika saker, t.ex. material och produktdel.

Skapa en resa runt i Sverige – skriv på svenska och/eller engelska. Gör turistreklam. Kontakta svenska företag och berätta om dem. 

 

Geografi

Vi får ändå nämna geografi, där man på kartan kan markera klimatzoner, områden med naturkatastrofer och gränser mellan kontintenalplattor.

Till sist vill jag ta upp ett spel! Spela Earth picker på http://www.earth-picker.com/. Du får se bilder från olika platser i världen och sedan klicka dig fram på bilden. Spelet använder Google Street view som låter dig titta runt och gå vidare på gator, torg och t.o.m. över vatten. När du gissat var du befinner dig klickar du på kartan. Du får då veta var bilder är tagen samt hur nära du var i din gissning. Sedan kommer nästa bild. Hela tiden läggs dina resultat ihop. Kul – men beroendeframkallande – så se upp! Klicka på bilden för att se min senaste omgång. Kan du komma närmare?!

Börja använda Mina kartor redan idag. Börja med att skapa en karta till dig själv, fundera över hur du vill dela in och visa din information. Gör en bokkarta, en maträttsatlas eller varför inte göra en karta för alla länder du tänker resan till när du blir pensionär. Om ni har fler uppslag för hur Mina kartor i Google kan användas, så tipsa oss gärna på ulrica.linde@trelleborg.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *