• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

micro:bit – en första titt!

Den lilla programmerbara datorn micro:bit verkar ta skolvärlden med storm och efter att ha testat en några timmar kan jag förstå hajpen. micro:biten är en uppföljare till engelska BBCs förra datorprojekt Micro som också användes i utbildningssyfte för engelska skolbarn och fick stort genomslag. Skolverket använder (och delar ut) micro:biten i sina digitaliseringskurser för matte- och tekniklärare och det är mycket möjligt att denna billiga manick är vägen, eller en av vägarna, att gå för att möta de nya skrivelserna i läroplanen kring programmering, styrning och elektronik.

Den lilla datorn med ARM-processor är fullpackad trevliga funktioner som programmerbara knappar, bluetooth, accelerometer och kompass, en led-array och tre input/output-ringar för tillkopplad elektronik. Man får många möjligheter för en liten peng. Själva programmeringen sker medelst block- eller textprogrammering i JavaScript eller Python där Microsofts MakeCode var en trevlig överraskning med dess enkla och överskådliga gränssnitt.

Den lilla lådan med startpaket som vi beställde innehöll förutom själva datorn en USB-kabel till datorn, batteripack, några dioder, krokodilklämmor och ett piezoelement.

Efter att ha startat upp programmet på en Chromebook och skrivit ihop ett enkelt program så var det bara att spara ner programmet till Drive och därifrån lägga över till micro:biten med den medföljande USB-kabeln. Allt fungerade direkt, smidigt!

Efter det var det dags att testa att koppla lite och jag byggde ihop en enkel variant av det klassiska spelet operation där man skulle föra ett tillböjt gem genom en bana utan att röra den.

Slutsats efter några timmars lek och utforskande av micro:bit är att jag tror att denna minidator hade funkat alldeles utmärkt som verktyg i skolan på grund av dess enkelhet och möjligheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *