• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

FN-dagen – 24 oktober

Den 24 oktober är det FN-dagen. Den dagen uppmärksammar och reflekterar vi kring allt FN gör i världen. Varje år presenterar FN-förbundet ett nytt skolmaterial inför FN-dagen. Årets material har tema flickors rättigheter och agenda 2030.

Materialet innehåller fakta, diskussionsfrågor och övningar som ni kan arbeta med i klassrummet. Det består av tre olika delar, med ökande svårighetsnivå, allt från lågstadiet till gymnasiet. Självklart avgör du som lärare vilken eller vilka delar som passar din klass bäst. Bli inspirerad och känn dig fri att anpassa övningarna.

Du kan även ladda ner och använda tidigare års skolmaterial för att arbeta med FN-frågor i skolan.
Förra året var temat utbildning och finns att ladda ner här.
År 2015 firade FN sin 70-årsdag, temat var skolmat, flicka och vatten, finns att ladda ner här.

Vi på AV-Media har samlat filmer, material, länkar och inspiration till dig som lärare.

Förskolan

Länktips:

Filmtips:

 • Ugglan och kompisproblemet
  Ämnena som tas upp är grupptryck, säga förlåt, vara utanför, hålla vad man lovar, inte skylla på andra, stå upp för sin kompis och vikten av att inte avbryta varandra.
  Finns strömmande på SLI och URSkola.

Mer material för FN-dagen på förskolan hittar du på Resursbanken

Åk F-3

Länktips:

  • Det här är dina rättigheter
   Ett häfte från Rädda barnen som tar upp tio av de grundläggande artiklarna i Barnkonventionen. Arbetet ger möjlighet att diskutera frågor som alla barns lika värde, respekt och tolerans.
   Inspirationsmaterial som ger förslag på hur du som lärare kan arbeta med häftet.

 • Barnkonventionen
  Affischer från Barnombudsmannen om FN:s konvention om barnets rättigheter för barn och ungdomar på ett enkelt sätt. Finns på språken Tigrinska, Somaliska, Engelska, Dari och Arabiska.

Apptips:

 • Alla barns rätt
  Interaktiv bilderbok om barns rättigheter. Appen är fylld av bilder, animationer och ljud som på ett enkelt och kreativt sätt förklarar artiklarna i barnkonventionen. Bläddra, peka och lyssna på författarens egen uppläsning.

Filmtips

 • Det lilla världslöftet
  En animerad film för barn, som bygger på Earth Charter. Earth Charter är en deklaration med grundläggande principer som definierar ett rättvist, hållbart och fredligt samhälle. Den används av UNESCO samt stöds av organisationer, företag och regeringar världen över. Det Lilla Världslöftet förmedlar åtta principer på ett förenklat och roligt sätt.
  Strömmande och DVD på SLI (40 min)
  Lärarhandledning 
Åk 4 – 6

Länktips

 • Alla människor – Om rättigheter och lika värde
  Klassrumsmaterial från Levande Historia som är till för lärare och elever i årskurs 4-6 som vill arbeta med mänskliga rättigheter och alla människors lika värde, fördjupat och med ett historiskt perspektiv. Materialet består av en introduktionsfilm, en radioteater, diskussionsfrågor samt ett interaktivt verktyg där eleverna kan skapa kollage runt citat på temat.

Filmtips:

 • Mänskliga rättigheter
  Med leranimationer och exempel hämtade från verkligheten reder filmen ut begrepp och frågeställningar. Vad innebär de mänskliga rättigheterna? Hur kom de till? Är alla människor lika mycket värda? Varför behandlas människor olika? Vi får se exempel där barn i Sverige kanske inte alltid behandlas enligt FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, eller enligt barnkonventionen. Vi lär oss också om den historiska bakgrunden till hur FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna kom till.
  Lärarhandledning

Mer material för FN-dagen hittar du på Resursbanken (åk F – 6)

Åk 7 – 9

Länktips

Filmtips

 • FN – för fred i världen
  FN bildades efter andra världskriget för att förhindra att ett liknande krig skulle bryta ut igen, men vad har hänt sedan dess? Krig och humanitära kriser är fortfarande ett stort problem världen över. Varför är det så svårt att bevara fred i världen och varför behövs FN?
  Lärarhandledning

Mer material för FN-dagen hittar du på Resursbanken (åk 7 – 9)

Gymnasiet

Länktips

 • Världskoll
  Här kan du jämföra olika länder, spela quiz och få koll på läget i världen med hjälp av aktuell FN-statistik.

Filmtips:

 • Do not come to Europe
  Vi möter tre personer som flytt oroligheterna i Demokratiska republiken Kongo för att starta ett nytt liv i Uganda, där gränserna är öppna. De berättar om livet före flykten, konflikterna och allt som drabbat dem sen dess. Kombinerat med deras berättelser och reflektioner får vi möta ett svenskt perspektiv som tvingar oss att ifrågasätta våra fördomar om livet som flykting och konfronteras med vår roll i den globala flyktingsituationen.

 

Uppdatering

Läs gärna inlägget om 2018 års FN-dag med skolmaterial, filmtips samt tips om hur du kan använda Dollar Street.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *