• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Skolbio – Totoro

Copyright Swedish Film

Nästa vecka (v.42) ska en del barn från förskoleklasserna i Trelleborg se filmen Totoro på skolbio. Filmen har vi på AV-Media valt som skolbiofilm och vi tycker såklart att den är jättebra. Vill ni arbeta vidare med filmen efter visningen har vi lite tips och idéer.

Totoro är en mysig film som vi tycker passar alla; barn, ungdomar och vuxna. Filmen utspelar sig under 1950-talet, och handlar om två flickor, systrarna Satsuki och Mei som flyttar till ett hus vid skogen med sin pappa. Deras mamma ligger på sjukhus för att tillfriskna efter en sjukdom och alla längtar och hoppas att hon snart ska få komma hem. På en av sina promenader i skogen vid huset träffar de sin nya granne, Totoro, en stor lustig varelse som är skogens väktare. Tillsammans med honom och kattbussen, världens bästa transportmedel, börjar ett underbart äventyr.

Totoro är producerad av Studio Ghibli, som även har haft stor betydelse för spridningen av anime i västra delen av världen. Mannen som ligger bakom Totoro och många andra animefilmer heter Hayao Miyazaki, och han är en av Japans ledande skapare av animerad film.

Lärarhandledning till filmen.
Från Svenska filminstitutet

Bilder från filmen att färglägga

Var ligger Japan och hur ser det ut där?
Titta på kartan tillsammans och använd appen google earth

Hur låter Japanska?
Titta på Pino på Japanska på SLI

Lär er mer om sagoväsen och vidskepelser
Titta på:
Mytologerna
En bråkig tomte eller ett elakt troll? Superagenterna Alex och Alexandra fixar biffen! Mytologerna hjälper både människor och väsen att komma överens. Vi besöker en magisk värld där allting är möjligt och där förståelse och gemenskap segrar tillslut.
Strömmande på SLI (10 avsnitt, 9 min)
Lärarhandledning

Andra filmer från Hayao Miyazaki (Dessa hittar ni också på SLI, precis som Totoro.):

Ponyo på klippan vid havet
Från 6 år, 101 min
Lärarhandledning

Kikis expressbud (tecknad)
Från 6 år, 98 min
Lärarhandledning

Kikis expressbud (spelfilm)
Från 6 år, 108 min

Laputa – Slottet i himlen
Från 9 år, 124 min
Lärarhandledning

Spirited Away
Från 10 år, 121 min
Lärarhandledning

Det blåser upp en vind
Från 11 år, 126 min
Lärarhandledning

Nausicaä från vindarnas dal
Från 11 år, 112 min
Lärarhandledning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *